• 27

Srpski dinar jedna od najstabilnijih valuta na svetu, kažu evropski bankari

NBS ima pregršt municije i za naredni period

  • 27
Novac dinari

Foto ilustracija: Shutterstock

Stručnjaci austrijske Erste grupe za valutna tržišta ocenili su da je srpski dinar „jedna od najstabilnijih valuta na svetu“ u analizi kretanja deviznih kurseva nacionalnih valuta zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE) prema evru.

U izveštaju se navodi da fraza „nemojte se boriti protiv centralne banke“ dobro ilustruje kretanja na deviznom tržištu u Srbiji.

Analitičari Erstea ističu da je dinar jedna od najstabilinijih valuta u svetu od početka godine, te da je Narodna banka Srbije u prvih pet meseci 2020. intervenisala neto prodajom deviza u iznosu od 875 miliona evra, što čini 6,1 posto ukupnih deviznih rezervi.

Novac, dinari, stednja, novcici

Foto: Shutterstock

Takođe ocenjuju da NBS ima „pregršt“ municije (u smislu deviznih rezervi), i da očekuju da se deprecijacijski pritisci u narednom periodu postepeno smanje.

Kao argumente, koji idu u prilog njihovim očekivanjima, navode stabilnu makroekonomsku sliku Srbije, stabilan priliv stranih direktnih investicija i atraktivan nivo realnih prinosa na državne obveznice.

U izveštaju je dat grafički prikaz kretanja kursa EUR/RSD, kao i projekcije analitičara Erste grupe koji očekuju nastavak relativne stabilnosti kursa dinara u narednom periodu. Vremenski horizont prognoze obuhvata period do sredine 2021. godine.

U analizi, koja je između ostalog obuhvatila i kretanje kursa mađarske forinte, češke krune, poljskog zlota, analitičari Erstea su upozorili da kursevi valuta zemalja CIE nisu imuni na globalne promene raspoloženja i da bi stoga investitori trebalo da prate i vesti vezane za pandemiju korona virusa.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica i Marica

    Ovo je realnost

  • coach

    Pa kad ga NBS vestacki odrzava na ovom nivou

  • Zanna

    Bosanska marka je još stabilnija, ona nije devalvirala od kad je uvedena.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke