• 0

Hrvatima prete drakonski penali: Putnici koji su odbili vaučere, i dalje čekaju svoj novac

Ova zemlja je omogućila putnicima da umesto odbijenog vaučera dobiju pare natrag, ali tek 180 dana nakon datuma proglašenja prestanka epidemije

  • 0
novac, kune, hrvatska

Kuna je i dalje tu / Foto: Pixabay

Direktiva Evropske komisije o paket aranžmanima propisuje da putnici koji odbiju vaučere za otkazano putovanje imaju pravo na povraćaj novca u roku od 14 dana, dok je Hrvatska taj rok produžila na 180 dana od datuma proglašenja prestanka epidemije

Nakon što je Hrvatska uglavnom ignorisala pismenu opomenu Komisije, kako prenosi Net.hr, 2. jula je pokrenut postupak zbog povrede prava koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i biti ispraćen drakonskim novčanim kaznama.

Naime, Hrvatska je, uz Kipar, Češku, Grčku, Francusku, Italiju, Litvaniju, Poljsku, Portugal i Slovačku, nastojala da vaučerima za putnike spasi poslovanje svojih turističkih agencija i avio-kompanija. Ali, čekanje putnika se odužilo.

Time je prekršila odredbe članka 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima Evropske komisije, jer je omogućila agencijama i avio-kompanijama da umesto povraćaja novca, putnicima ponude vaučere. Uz to, preporuke EK u vreme pandemije su bile takve da je vaučere trebalo nuditi jedino potrošačima.

Iako vaučeri nisu zabranjeni, štaviše, Komisija je odobravala putničkim agencijama da ih nude na dobrovoljnoj bazi, propisano je da putnici koji ih odbiju - mogu da kroz 14 dana od otkazivanja putovanja dobiju svoj novac natrag.

Pula, Hrvatska

Pula, Hrvatska / Foto: Shutterstock

Hrvatska je omogućila putnicima istu stvar, ali tek 180 dana nakon datuma proglašenja prestanka epidemije. Podsetimo, to se još nije dogodilo.

Evropska komisija upozorava da je to u suprotnosti sa strogim pravilima o povraćaju novca. Kao opomenu, poslala je svim navedenim zemljama pismo još 13. maja, u kojem traži da prilagode svoju praksu izdavanja vaučera i povraćaja novca putnicima važećim evropskim propisima.

Video: Moguće je preći hrvatsku granicu uz važeće putne i saobraćajne isprave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>