• 0

Vodeća banka menja interne kodove koji upućuju na rasizam, ali će ih to skupo koštati

Na primer, "blacklist" se koristi za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju

  • 0
JPMorgan banka

Foto: Shutterstock

Ubistvo Džordža Flojda nije izazvalo pompu samo kod komercijalnih brendova i ljudi, već i kod finansijskih institucija.

Jedna od najmoćnijih grupa u SAD, JPMorgan, rešila je da odbaci rasističke izraze u internim tehnološkim kodovima i materijalima. O čemu je tačno reč?

Nema više izraza kao što su "crna lista", "gospodar", "rob". Oni su se mogli naći u nekim tehnološkim merama, standardima i kontrolnim postupcima, kao i u programima koji pokreću neke procese.

Recimo, "master" i "slave" kod ili disk, koriste se u nekim programskim jezicima i hardveru kompjutera, kako bi opisali deo uređaja/procesa koji kontroliše neki drugi.

Zatim, "blacklist" se koristi za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju. Sa druge strane, "whitelist" (bela lista) ima suprotno značenje, odnosno označava popis stavki koje su automatski odobrene.

Pariz Francuska protesti

Protesti u Parizu protiv rasizma / Foto: Tanjug/AP

JPMorgan je, inače, prva kompanija u financijskom sektoru koja je ovako odgovorila na pokret protiv rasizma, odnosno uklonila većinu rasistički problematičnih izraza.

Inače, to rade baš u trenutku kada banka preduzima i sledeće korake: želi da promoviše stručnjake crne rasenepristrasnu kulturološku obuku osoblja

Ipak, jedan od profesora programiranja sa škole "Columbia Business School", kaže da su takvi pojmovi odavno kontraverzni i da ih neće biti lako promeniti.

Tehnologija po kojoj banka funkcioniše često je "nered" nastao nakon spajanja firmi, ima kodove stare decenijama, a svaka promena donosi neizvesnost. Inače, te izmene bi mogle da koštaju banke na milione dolara i da zahtevaju višemesečni rad.

Video: U ovom stanu je rođen Če Gevara: Ako vam se sviđa, možete da ga kupite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>