• 0

Uposlili Nadala da animira turiste: Na aerodromima samo 20 aviona, niko neće na Маjorku

Najveći promet zabeležen je na Balearskim ostrvima, u Madridu i Barseloni

  • 0
Mallorca, Majorka, Španija, letovanje, turizam, more, plaža

Maljorka / Foto: Tanjug/AP

Vazduhoplovne kompanije, koje su u Španiji podigle u nebo svoje avione posle tri i po meseca, upozorile su u četvrtak, 2. jula, kako je to samo početak dugog i teškog oporavka, a da će zbog pada potražnje letenje biti jeftinije nego ranije.

U sredu, 1. jula, na španske aerodrome je sletelo svega 20 odsto aviona, u odnosu na isti dan 2019, dok se zemlja i dalje nada turistima. Letela su 1.482 aviona, što je 5.000 manje nego prošle godine, piše Seebiz.

Najveći promet zabeležen je na Balearskim ostrvima gde, zahvaljujući posebnom programu, sleću turisti iz Nemačke, a prometni su i gradovi Madrid, odnosno Barselona.

Na ta tri aerodroma odvijalo se 38 odsto ukupnog saobraćaja u Španiji.

- Dolazak turista biće postupan - rekla je ministarka turizma Marija Rejes Maroto, tokom debate vođene putem video-poziva. Prošle godine, Španija je dočekala rekordnih 80,3 miliona gostiju.

Rafael Nadal, ATP Akapulko 2020, Tejlor Fric

Nadal ove godine u ulozi "animatora" / Foto: AP/Tanjug

Hoteli, apartmani i restorani polako otvaraju vrata posle tri i po meseca, a hiljade radnika u turizmu još uvek su bez posla. Centralna vlada i lokalne vlasti nastoje da privuku turiste iz inostranstva, ali i one unutar zemlje, pa poslednjih dana teniser Rafael Nadal, preko televizijskih reklama, poziva gledaoce da posete njegovu rodnu Majorku.

Ankete, međutim, pokazuju da bi većina stanovnika ovo leto mogla da putuje sopstvenim prevozom i da traži bliže destinacije unutar zemlje, što pogađa avio-kompanije koje bi krajem jula mogle leteti samo sa kapacitetom između 20 i 40 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Stručnjaci kažu da će leto 2020, između ostalog, obeležiti nikad jeftinije putovanje avionom. Te kompanije su privremeno otpustile deo radnika, a program prema kojem oni dobijaju pomoć države - produžen je do septembra.

Video: Evo kako izgleda testiranje na aerodromu u Grčkoj: Ljubazni doktor i dovoljno testova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>