• 10

4 važne promene koje nam donosi jul, i kako će to uticati na vaše novčanike

Šta će sve da poskupi, a šta može biti olakšavajuće po vaše finansije?

  • 10
Bebi oprema, akcize, tender, novac, dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

S prvim danima jula na snagu je stupilo nekoliko zakona i uredbi od kojih vam može zavisiti i debljina novčanika u narednih, pa i nekoliko meseci.

Na prvom mestu, kada je reč o uticaju konkretno na naše lične finansije jeste šestomesečno usklađivanje akciza. Očekuje se da sva roba na koju uvećane - poskupi.

Akcize: Skuplje cigarete, alkohol, kafa

 

Kafa, cigatere, gorivo, alkohol

Foto: Pixabay

Nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duvan i duvanske proizvode počele su da važe od 1. jula.

Tako je sada akcize na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok je akcize na tečni naftni gas 44,59 dinara po kilogramu.

Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po kilogramu.

Proizvođači duvanskih proizvoda prilagođavaju se povećanju cena dva puta godišnje, kako predviđa akcizni kalendar usvojen 2017. godine.

Prema saznanjima Telegraf Biznisa, sve cigarete će skočiti u proseku za oko 10 dinara,  i gorivo je već počelo da se "ugrađuje" u cenu. Podsetimo, kako smo prvi objavili,  JT Internacional iz Sente objavio je novi cenovnik koji  stupa na snagu 9. jula. Očekuje se i da će ostale duvandžije tražiti dozvolu za poskupljenje.

 Zakon o javnim nabavkama: Šta to tačno znači za vašu firmu

 

Zakon o javnim nabavkama počeo je da se primenjuje 1. jula, a očekuje se da će pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova pripreme ponuda podstaći mala i srednja preduzeća da povećaju učešće na tržištu javnih nabavki, unaprediti  konkurenciju i povećati prosečan broj ponuda u postupcima javne nabavke uz racionalno trošenje javnih sredstava.

Privredni subjekti će elektronski podnositi ponudu preko novog Portala javnih nabavki, što podrazumeva i elektronsku pripremu ponude, a to značajno skraćuje vreme i smanjuje troškove učešća u postupcima javnih nabavki.

Izjava o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta značajna je novina koja treba da olakša učešće privrednih subjekata u postupcima javnih nabavki, posebno malih i srednjih preduzeća, ali i smanji administrativne troškove.

Ugovor se dodeljuje ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili troškova primenom pristupa troškovne efikasnosti ili na osnovu najboljeg odnosa cene i kvaliteta, što bi trebalo da doprinese većoj ekonomičnosti javnih nabavki.

7. jul isplata poslednjeg korona minimalca

 

kredit, biznis, banka

Foto: Shutterstock

Isplata poslednjeg, trećeg minimalca za oko 1.055.000 zaposlenih u 22.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države, počeće 7. jula.

Novac u visini minimalne zarade, oko 30.000 dinara, biće uplaćen na namenske račune tih firmi.

Prethodno su minimalne zarade isplaćene 7. maja i 4. juna.

U okviru programa ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica po domaću ekonomiju, poslodavci su tražili pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra, odnosno oko 90.000 dinara.

Uprkos teškoj i neizvesnoj situaciji nadaju se povratku u normalne tokove što pre.

Do 15. jula rok za refundaciju PDV za kupovinu hrane za bebe

 

Poočeo je rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe važi za decu rođenu zaključno sa 30. junom 2018. godine, do navršene druge godine starosti.

Nadležna organizaciona jedinice Poreske uprave će, u periodu od 1. do 15. jula 2020. godine, u skladu sa svojim ovlašćenjima, primati zahteve za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, koje su rođene zaključno sa 30. junom 2018. godine.

Nakon sprovedenog postupka kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV-a, nadležna organizaciona jedinice Poreske uprave dužna je da rešenjem odluči o zahtevu, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Rešenje kojim se utvrđuje pravo na refundaciju PDV-a, odnosno kojim se odbija zahtev za refundaciju PDV - a, dostavlja se podnosiocu zahteva.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seep

    3. jul 2020 | 16:33

    Trazili ste gledajte

  • bob.

    3. jul 2020 | 17:56

    Sad mogu da rade šta hoće , prošli izbori , sada će mo sve sto smo dobili od države vraćati , da li vidite narode

  • Maja M

    3. jul 2020 | 16:31

    Da. Najbolje sad da poskupe stvari u ovoj situaciji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>