• 0

Istorijski trenutak: Posle pet decenija, nema više Kraljice neba

Prvi model 747 se pojavaio u Sijetlu, davne 1968. godine

  • 0
Boeing avion boing

Foto: Tanjug/AP

Poslednji Boing 747 izlazi iz Evereta, u Vašingtonu, za oko dve i po godine, čime će se okončati više od pet decenija proizvodnje legendarnog aviona poznatog kao Kraljica neba.

To je važna odluka u istoriji vazduhoplovstva: avion koji je pretvorio dugačka putovanja u masovni fenomen - zvanično se ukida. Model 747 je ujedno i prvi ikada napravljen širokotrupni avion, poznat i po nazivu Džambo džet.

Kako prenosi Blumberg, koji je citirao "formulacije u finansijskim izveštajima" kompanije, Boing je odlučio da prekine proizvodnju modela 747 i zatvori montažnu liniju kada budu ispunjeni poslednji zahtevi.

Trenutno postoji 16 nepodmirenih porudžbina, a sve se odnose na teretnu verziju: 747-8F. Boing proizvodi ovaj avion vrlo sporim tempom, samo šest godišnje - što je drastično manje u odnosu na, recimo, model 787, koji "izađe" 168 puta godišnje.

- Po stopi izrade od pola aviona mesečno, program 747-8 ima više od dve godine proizvodnje ispred sebe, kako bi ispunio naše trenutne obaveze prema kupcima - rekao je portparol kompanije u e-poruci TPG-u.

"I dalje ćemo donositi ispravne odluke za održavanje zdrave proizvodne linije i zadovoljenje potreba kupaca", dodaje. Uz trenutnu stopu proizvodnje, biće potrebna tačno 32 meseca.

Dakle, poslednji model će biti proizveden početkom 2023. godine, ako UPS i ruski teretni prevoznik "Volga Dnepr", jedini preostali kupci, preuzmu sve svoje porudžbine.

Video: Evo kako izgleda testiranje na aerodromu u Grčkoj: Ljubazni doktor i dovoljno testova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>