• 1

Sećate se leka protiv korone od nekoliko hiljada evra? EK aminovala da uđe u Evropu

Reč je o Remdesiviru, koji je prvi odobren od strane Evropske komisije - da se koristi na nivou Unije, u lečenju protiv bolesti Covid-19

  • 1
lek

Za komercijalno osigurane pacijente u SAD, petodnevni tretman koštaće 3.120 dolara / Foto: Pixabay

- Odobrenje prvog leka za lečenje Covida-19 važan je korak napred u borbi protiv virusa. Odobrenje koje smo dali, manje od mesec dana nakon podnošenja zahteva, jasno pokazuje odlučnost EU da brzo reaguje kad god su novi tretmani dostupni. Prevrnućemo svaki kamen u naporima da osiguramo efikasno lečenje ili vakcinu protiv korona virusa - izjavila je poverenik za zdravstvo, Stela Kiriakides.

Podsetimo, nedavno smo pisali o leku Remdesivir, kompanije "Gilead Sciences", koja će SAD i drugim razvijenim zemljama, bočicu naplatiti oko 390 dolara. Krajnja cena lečenja ovim medikamentom ide do čak 5,700 dolara. Više o tome ovde.

Ipak, treba napomenuti da je Remdesivir za sada odobren uslovno, što je jedan od mehanizama stvoren kako bi se olakšala što ranija dostupnost potrebnih lekova. Između ostalog, ovaj mehanizam se koristi u hitnim situacijama, kada je potreban odgovor na pretnje javnom zdravlju.

S obzirom na ponovno rasplamsavanje korone, koje je malo ko očekivao, ovaj postupak EK je možda ubrzana reakcija na neke planove koji bi došli kasnije. Odobrenje Komisije stiglo je samo sedam dana nakon preporuke Evropske agencije za lekove (EMA).

EMA u svom saopštenju ističe da joj mehanizam uslovnog odobrenja omogućava da preporuči neki lek i onda kada ne raspolaže svim podacima, ako su koristi veće od rizika.

Remdesivir je antivirusni lek, prvobitno razvijen protiv ebole. To je prvi lek koji je pokazao određenu dozu efikanosti kod obolelih od Covida-19.

Video: Situacija na jugu Srbije sve teža: U KC Niš hospitalizovano 75 obolelih od korona virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mao

    4. jul 2020 | 10:07

    I kod nas ce biti toga leka ali samo za odabrane, sirorinja je predodredjena za umiranje i patnju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>