• 0

Karić: Velika šansa za srpske poljoprivrednike i IT sektor u Kazahstanu

Moramo koristiti odličnu investicionu klimu koja postoji i u Kazahstanu i u Srbiji - poručio je Dragomir Karić na onlajn konferenciji

  • 0
Dragomir J Karić

Foto: BK

Svi iz Srbije koji žele da se bave agrobiznisom mogu slobodno da se oslone na tržište Kazahstana, mogućnosti i resursi su ogromni, poručio je narodni poslanik Dragomir J. Karić, nakon onlajn konferencije o investicionim mogućnostima Kazahstana u poljoprivredi i IT sektoru.

Događaj su organizovale Ambasada Kazahstana u Srbiji i predstavništvo NK "Kazakh invest" za Evropu, a učestvovale su brojne srpske kompanije i privrednici koji su u ovome prepoznali ogroman potencijal, kao članovi Kazahstansko-srpskog poslovnog saveta.

- Neophodno je stvoriti zajedničke kompanije. Politička saradnja između Srbije i Kazahstan na veoma visokom je nivou, a ovo je šansa koju moramo iskoristiti. Naš predsednik Aleksandar Vučić se tokom poste prvom predsedniku i osnivaču modernog Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu upoznao se privrednim potencijalima Kazahstana i dao punu podršku kako bi te resurse dve zemlje iskoristile na najbolji mogući način. Moramo koristiti odličnu investicionu klimu koja postoji i u Kazahstanu i u Srbiji - naglasio je Karić i dodao da ne treba zaboraviti da je Kazahstan osnivač Evroazijske-ekonomske unije sa kojom je Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini i tako otvorila za sebe tržište od čak 180 miliona ljudi.

Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom, rekao je da on i narodna poslanica Milanka Karić, počasni konzul Kazahstana i predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Skupštini, intenzivno rade na produbljivanju saradnje između dve države.

Posebno je istakao da Kazahstan kroz različite državne mehanizme pruža posebnu podršku stranim investitorima, a da su ona sada najpovoljnija upravo u oblasti poljoprivrede i IT sektora. To je potvrdila i predstavnica NK "Kazakh invest" Ainur Tumiševa dodavši da se u poljoprivredi to odnosi na proizvodnju i preradu mesa i mleka, podizanje plastenika, gajenje voća i povrća, dok se u domenu visokih tehnologija akcenat stavlja na učešće u projektima digitalizacije ili učenja na daljinu.

Dragomir J. Karić je sa srpskim učesnicima uputio poziv i kazahstanskim biznismenima da što više ulažu u Srbiji, što je podržao i ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov koji je u svom govoru istakao važnost zajedničkih ulaganja kompanija iz Srbije i Kazahstana u obema državama. Na onlajn konferenciji je aktivno učestvovao i jedan od najuspešnijih srpskih privrednika u agrobiznisu Ivan Terzić, koji uzgaja šest miliona sadnica vinove loze.

Dragomir J Karić

Moramo koristiti odličnu investicionu klimu koja postoji i u Kazahstanu i u Srbiji - poručio je Dragomir Karić na onlajn konferenciji-Foto: BK

Predsednik Privredne komore Kazahstana Jerkhat Iskalijev, inače nekadašnji student Alfa BK univerziteta, pohvalio je nesebičnu angažovanost članova porodice Karić koji intenzivno rade za dobrobit Srbije, kako u zemlji tako i na međunarodnom planu, i zahvalio za sve što su učinili da odnosi između Srbije i Kazahstana i u ekonomskom smislu sve više jačaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>