• 3
 ≫ 

Kako je jednog Srbina Švedska primorala da otvori cvećaru: Ko želi da vodi biznis, treba ovo da zna

 ≫ 

Granica ove skandinavske zemlje otvorena je za državljane Srbije od 4. jula 2020. godine

  • 3
stokholm

Stokholm, Švedska / Foto: Pixabay

Švedska je u proteklom periodu bila jedna od glavnih tema medija, zbog načina na koji je pristupila pandemiji Covid-19, izbegavajući karantinske mere.

Međutim, kao što smo nedavno pisali, pozitivni ekonomski parametri se kreću uprkos epidemiji u zemlji i merama koje su vlasti preduzele. Više o svemu pročitajte OVDE.

Ova država, smeštena na severu Evrope, jedna je od najrazvijenijih u svetu, a poznata je po mnogim nekonvencionalnim normama koje vladaju u društvu.

Dobra vest za sve koji planiraju da posete Švedsku na neko vreme ili da se tamo presele zauvek, jeste da je ova skandinavska zemlja 4. jula otvorila granicu za građane Srbije, ali i za 13 drugih zemalja.

Dakle, nova odluka podrazumeva da naši državljani mogu da putuju u Švedsku iz bilo kog razloga, jer nema pravila koja se tiču karantina ili dokaza o negativnom testu na koronu.

Ako, sa druge strane, razlog vašeg odlaska nije turističke prirode, već želite da živite i radite u Švedskoj, možda pokrenite i svoj posao, imajte na umu sledeće.

cvecarstvo, bastovanstvo, uzgoj ceveca, cvecarka, cvecara, cevce

Ne može trafika tamo gde treba da bude cvećara / Foto: Pixabay

Švedska je zemlja od 10 miliona stanovnika, čija se valuta - švedska kruna - povećala u odnosu na evro u poslednja tri meseca, i verovali ili ne, tome je doprinelo izbegavanje karantina.

Osim toga, morate dobro da se raspitate ako planirate da pokrenete sopstveni posao, kakva je situacija na nivou centralnih i lokalnih vlasti.

O tome nam je pričao naš sagovornik koji je osnovao svoj biznis u toj zemlji.

Prema njegovom iskustvu, on nije mogao da "podigne" šta je želeo na određenoj javnoj površini. Iako je imao neke druge ambicije, morao je da osnuje cvećaru, jer zakon predviđa da na tom mestu nedostaje cvećara, a ne, na primer, trafika, menjačnica, pekara.

Ova norma je zasigurno deo pravnog okvira, ali i urbanističkog plana, s obzirom na to da zakon "reaguje" na previše "istih poslovanja" na jednom području, za kojima možda nema realne potražnje, dok su neka druga deficitarna.

Sigurno ste primetili da, ponekad kada pogledate oko sebe, vidite tri pekare u krugu od 200 metara, ali, recimo, nema cvećare, knjižare, apoteke. Na ovaj način, Švedska rešava pomenuti "problem".

Švedska koronavirus

Atmosfera krajem maja u Švedskoj / Foto: Tanjug/AP

Ako ste strani državljanin i želite da pokrenete sopstveni posao u Švedskoj, primenjiva pravila se razlikuju u zavisnosti od toga da li ste državljanin EU / EEA, ili državljanin neke druge zemlje.

Svima, koji su upisani u švedski registar stanovništva, dodeljuje se jedinstveni lični identifikacioni broj koji uključuje datum rođenja osobe i druge osnovne informacije. Ako niste registrovani, onda dobijate koordinacioni broj od Švedske poreske agencije.

Reč je o privremenom broju, koji ne možete lično da naručite, već preko Vladine agencije sa kojom imate dogovor.

Tri koraka za započinjanje posla:

 

Odaberite vrstu posla

Pre nego što započnete posao, morate da odlučite čime želite da se bavite, i da proverite da li ima pravnih prepreka za to. Ljudi najčešće registruju firmu kao "samostalnu trgovinu". To znači da ste vi, kao fizičko lice, apsolutno odgovorni za posao: za plaćanje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje (tzv. egenavgifter).

Biznismen, ček, banka, šalter

Pre ulaska u posao, dobro se raspitajte / Foto: Shutterstock

Registrujte firmu

Ako nameravate da poslujete kao samostalni trgovac, ne morate da registrujete svoju firmu u Kancelariji za registraciju švedskih kompanija, ali na taj način - štitite ime svog preduzeća. Ako se ne registrujete, neko drugi može da registruje firmu sa imenom koje koristite i vi za svoje poslovanje.

Prijavite firmu Švedskoj poreskoj agenciji

Sve kompanije moraju biti registrovane u ovoj instituciji (Skatteverket). Kada se registrujete, možete konkurisati za F-tax sertifikat, a zatim se registrujete i kao poslodavac, sa uvidima u plaćanje PDV-a.

Video: Da li će Vojvodstvo od Saseksa da obori sve krunisane glave Evrope?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    5. jul 2020 | 20:50

    I mi smo dok smo bili drzava imali isto a danas je rasulo pa imamo 16 frizerskih salona u 1 km2. Odgovorna drzava vodi racuna o tome da svi koji otvore mogu da rade i da opstanu s poslovanjem. Red bi bio da se isto vrati u Srbiju.

  • Peki

    5. jul 2020 | 23:17

    Mozes i 100 biznisa da otvoris ali ti to nije garancija za ostanak u Svedskpj. Prvo boravak i radna dozvola A POSLE BIZNIS a ne biznis pa dozvola

  • Hehe

    5. jul 2020 | 21:21

    U Svedsku ne moze da se udje do 31og avgusta. Pogledajte na sajtu ambasade :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>