• 5

NASA čeka na izum veka: Daje 35.000 dolara za rešavanje ovog gorućeg problema

Pitanje toaleta u svemiru je aktuelno godinama unazad, a ovaj put treba osmisliti model koji će funkcionisati na Mesecu

  • 5
NASA, agencija, svemir, istraživanje, logo

Foto: Tanjug/AP

NASA želi da uključi i one "obične građane" u svoj svet, pa tako nudi tri nagrade, ukupno 35.000 dolara, kreativcima koji osmisle dizajn za toalet, funkcionalan na Mesecu.

Svemirska agencija je postavila ambiciozan cilj da pošalje astronaute na Mesec do 2024. godine, a posada će, sasvim logično, morati da koristi wc tokom misije.

NASA mora da prilagodi dizajn toaleta svom lunarnom programu Artemis, a on mora biti delotvoran u mikrogravitaciji prostora (zero-g) i na Mesecu, gde je gravitacija otprilike šest puta manja nego na Zemlji.

Ova misija će uključivati i prvu ženu astronauta, koja je ikada putovala na Zemljin satelit.

Dizajn toaleta treba osmisliti tako da bude prilagođen potrebama i muškaraca i žena. Osim toga, treba da čuva vodu i "pomaže u održavanju netaknutog okruženja, koje je bez mirisa i drugih nečistoća".

Bonus poeni slede za onaj dizajn koji ne podrazumeva da se glave članova posade nađu u toaletu. Trebalo bi da može da podrži posadu od dva astronauta, tokom 14 dana, i da omogući da se sakupljeni otpad skladišti van vozila.

Takođe, trebalo bi da bude lako očistiti i održavati ovaj inovativni toalet, sa pauzama od 5 minuta između svake upotrebe. Isto tako, mora da koristi manje od 70 vati snage i da pravi manju buku od klasičnog wc-a. Prostor će takođe biti problem.

Toalet ne sme biti teži od 33 kilograma, mereno na Zemlji. Glavna nagrada je 20.000 dolara, a osvajači drugog i trećeg mesta dobiće 10.000, odnosno 5.000 dolara.

Rok za prijavu je 17. avgust, a pobednici će biti objavljeni u oktobru.

Video: Firma Ilona Maska lansirala novi kontigent satelita u svemir

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • More bre

    Sve vas survati odakle ste dosli. Upropastiste Zemlju sada bi ste i Vasionu.

  • Fil

    35.000 dolara? Hahahahahahah Šta je ovo? Skrivena kamera?

  • Boki

    Samo 35 soma za nesto sta sami ne mogu da izmisle 😂😂😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke