• 2

Šefica ECB: Pandemija će dubinski promeniti svetsku ekonomiju

Transformacija je već "latentno prisutna"

  • 2
Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa "dubinski će promeniti" svetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promene dočekati u "odličnoj poziciji", ocenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već "latentno prisutna", rekla je Lagardova tokom video konferencije o ekonomiji francuskog regiona Eks-an-Sen, odžanoj u Parizu.

- Kada je reč o proizvodnji, tržištu, zaposlenju, ono što trenutno proživljavamo verovatno će dovesti do evoluiranja ka jednom održivijem načinu življenja, koji će biti više ekološki - rekla je Kristin Lagard.

Kako prenosi pariski "Figaro", Lagardova se posebno osvrnula na rad na daljinu, koji će, kako je ocenila, "transformisati način funkcionisanja svih zaposlenih", barem kada je reč o razvijenim zemljama.

Takođe je ocenila da će doći da značajnog porasta korišćenja numeričkih tehnologija i robotizacije u industriji.

Suočena sa takvim transformacijama, Evropa je u odličnoj poziciji da ih prihvati, dodala je Lagardova.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    5. jul 2020 | 15:14

    Ocistila korona crno trzište sad se to naravno oseti i vidi , u svakom slucaju Evropska centralna banka bila medju prvima koja je snizila vodecu kamatnu stopu a sa numeristickom technologijom (Binarni brojevi ) funkionišu i svi Racunari 0 i 1 .

  • Đole

    5. jul 2020 | 12:27

    Stvarno?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>