• 19

Poslodavci tražili od radnika da vrate 15.000 i 18.000 RSD: Šta da radite ako je i vaš gazda takav?!

Sindikati bi trebalo da pozovu radnike da se javljaju u slučaju da se krše njihova radna prava i u slučaju da im poslodavci traže da vrate deo novca koji im država daje za mininalce

  • 19
otkaz, posao, biznis

Foto: Shutterstock

 U planu je da se u rad Ekonomskog kriznog štaba uključe i socijalni i ekonomski partneri, saopšteno je posle redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj su predstavnici sindikata apelovali da se što pre formira nova vlade kako bi se zajednički donosile mere za otklanjanje posledica korona virusa.

Predsedavajući SES-u Zoran Stojiljković iz UGS "Nezavisnost" kaže da svi shvataju da mora da dođe do drugog paketa pomoći, te naveo da se novac koji je već bio oporedeljen za podršku privredi neselektivno trošio i da nije trebalo da ga uzimaju oni poslodavci kojima nije pao promet.

Stojiljković je rekao da je SES utvrdio listu koraka i dugoročne zadatke čekajući formiranje nove Vlade što kaže, može da potraje do oktobra, ali i navodi da život ne može da čeka i da će SES biti aktivan tokom narednih meseci.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je da su sa predstavnicima Ministarstva zdravlja na sednici SES razmotrene dalje aktivnosti u vezi sa iskorišćavanjem svih ljudskih resursa u lečenju obolelih od virusa korona i isplatom za angažovanje.

"Svi očekuju novac, pitanje je ima li ga"

 

Izrazio je nezadovoljstvo što na sednici SES nije bio predstavnik Ministarstva finansija kako bi se razmotrio status troškova za prevoz radnika i PDV.

Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da je UPS više nego zadovoljna merama Vlade za pomoć privredi koja je, kaže, upravo zato u najvećoj meri i opstala i izašla sa "malo oštećenja".

On je, međutim, naveo da zabrinjava to što neki sektori mogu dugoročno da ostanu oštećeni, te naveo da su potrebni hitni koraci za dalje funkcionisanje privrede.

- Svi očekuju da će se tražiti novac, nije samo to, pitanje je koliko ga ima - rekao je Nenezić i naveo da se podrška države ogleda i u olakšavanju uslova za poslovanje, a da treba uhvatiti priključak za EU koja ima velike fondove za pomoć privredi i u tom pogledu praviti planove za poslovnu aktivnost u Srbiji, jer i mali deo tih sredstava bi nam bio od pomoći.

Ministar Ðorđević rekao je da bi sindikati trebalo da pozovu radnike da se javljaju u slučaju da se krše njihova radna prava i u slučaju da im poslodavci traže da vrate deo novca koji im država daje za mininalce, te naglasio da Inspekcija rada nastavlja intenzivno da radi i da reaguje na sve prijave.

- Inspekcija rada će učiniti sve da taj poslodavac bude kažnjen - rekao je Ðorđević, ali i naveo da uz prijavu takvog poslodavca, potrebno je da radnci posvedoče da im poslodavci traže da vrate deo novca od minimalca koji obezbeđuje država.

Prema infomacijama iz S S S S, postoje poslodavci koji od radnika traže da im vrate između 15.000 i 18.000 dinara od minimalca, a taj sindikat pozvao je zaposlene da ta sredstva ne vraćaju jer za takvog poslodavca sledi kazna, ali i naveo da je teško dokumentovati takvu praksu pojedinih poslodavaca.

Ministar Ðorđević je najavio da će Ministarstvo na sajtu građanima omogućiti da dobiju sve informacije u vezi sa njihovim pravima u oblasti rada, te najavio reorganizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje sa akcentom na mlade kako bi im se omogućilo da tokom školovanja rade i stiču znanja i ostaju u Srbiji.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    5. jul 2020 | 12:34

    Nećete verovati ali radim kod Kineza i dinar nam nisu uzeli. Sve su nam dali. Hahaha a vidim ovi naši se grebu za pare uzimajući od radnika..Ovaj gore sve vidi. ;)

  • Bugiman

    5. jul 2020 | 11:06

    Ispadne da je sve tesko!!! Ili nekome tako odgovara,samo da ukinete isplate na crno,a prijave na minimalac i napunicete budzet za 6 meseci. Ogroman broj firmi prijavljuje na manje iznose,ostalo kes na ruke,napravite zakon gde je dovoljan jedan snimak..bilo kakav dokaz da se to radi u firmi,pa gazde i ako su stranacki podanici,a jesu ,udari po dzepu i resice se brzo. Onda drzavna kasa bude puna,ali se javlja problem u buducnosti...penzije nece biti 15-20000 vec mnogo vece..pa nisam siguran ni da to odgovara drzivi kao sto je nasa...nazalost

  • Mao

    5. jul 2020 | 15:20

    Ko to kontrolise poslodavca, niko, a da se pozalis inspekciji gazda bude obavesten u roku pet minuta i sigurno sutra dobijes otkaz, svi su po malo korumpirani tako kod nas bilo je i bice

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>