• 0

Milioni su nestali, pojele su ih banke: Evropski poreski raj pred bankrotom

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi

  • 0
San Marino, Italija

foto: pixabay.com

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije korona virusa bankrotira.

Zbog duga mogla bi da izgubi i svoju 1.300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list "Il Fato Kotidijano".

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali, "pojele su ih banke", tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije. Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

Nema para ni za život ni za penzije

 

U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju korona virusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice "Titano" (ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra. Jedan "titano" vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

"Il fato Kotidijano" piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi "pasti" u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane", tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>