• 0

Da li je ovo najveći baksuz na svetu? Kupio firmu iz koje je najuren, propala mu je nedelju kasnije

Da li je ovo najgori dil ikada?

  • 0
Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize

Foto: Shutterstoc

Skoro petnest godina nakon što je Erik Bejker otpušten iz Stabhaba, giganta u prodaji karata u kom je bio jedan od osnivača, kupio ga je za četiri milijarde dolara.

Nažalost, osveta mu baš nije uspela - kupio je firmu samo nekoliko nedelja pre nego što je koronavirus zbrisao njeno poslovanje.

Veče pred Dan zahvalnosti 2019, Erik Bejker je već počeo da slavi.

 

- Nije nikada bilo bolje vreme da se čovek bavi velikim javnim događajima - rekao je. Dva dana ranije Bejker je objavio sklapanje najvećeg ugovora u svom životu. Njegova onlajn platforma karata za javne događaje, Viagogo, kupila je većeg rivala Stabhab od Ibeja za 4,05 milijardi dolara. Za Bejkera je to bila priča o trijumfu i osveti.

Naime, on je bio suosnivač Stubhuba na Stanfordskoj školi biznisa, onda ga je drugi suosnivač izbacio, pa je morao da osnuje Viagogo.

13. februara, dil je sklopljen. Bejker, čija je kompanija platila dve milijarde u kešu i dve milijare u hartijama od vrednosti, stvorio je globalnog giganta koji je prodavao milione karata za razne događaje. To mu je donosili ukupno 1,5 milijardi godišnjeg prihoda. Njegov udeo od 23 odsto u novoj firmi skoro da ga je učinio milijarderom.

Onda se pojavila korona. Kako se virus širio, stadioni su se zatvarali, nastupi su otkazivani, pozorišta ukidala predstave. To je zbrisalo najmanje 90 odsto prihoda njegove dve kompanije.

Stabhab je poslao kući dve trećine zaposlenih u SAD krajem marta. Pojedini analitičari veruju da bi Stabhab uskoro mogao uskoro da se prijavi za bankrot ukoliko ne obezbedi finansijsku pomoć.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>