• 0

Kakav peh: Avio-kompanija joj uplatila povraćaj za otkazani let, tačno 28 miliona $

Milionska odšteta za let koji je otkazan. Zamalo

  • 0
Qatar Airways, avio kompanija Foto: Tanjug/AP

Zamislite da se probudite jednog jutra, a vaš saldo na kreditnoj kartici se poveća za nekoliko miliona! Upravo to se nedavno desilo Džesiki Tim, iz jedne australijske kompanije.

Ona je dobila povraćaj novca za otkazani let od avio-kompanije Katar ervejz u iznosu do 19, 6 miliona dolara (28 miliona australijskih dolara). Reč je bilo o letu u biznis klasi od Džakarte do Londona koji je otkazan zbog COVID-19.

Greška zbog valute

Džesika je očekivala da će joj nadoknaditi troškove u iznosu oko 2.000 dolara. Umesto toga, dobila je 19,6 miliona dolara.

Ovo može izgledati kao bizarna suma za povraćaj novca kada karta košta samo oko 2.800 dolara. Ali iznos nije bio sasvim slučajnost. Kako je prvi let na ovoj karti bio iz Džkarte, ona je prvobitno plaćena u rupiji.

Kada se pretvori ta suma, to je bilo 28,179,000 rupija.

Čini se da je negde tokom procesa greškom citiran/ukucan iznos u indonezijskoj rupiji. Srećom po Katar ervejz, greška je brzo primećena i ispravljena već sledećeg dana.

Greške zbog konverzije valuta su čest problem sa povraćajem novca. S tim što je neke kompanije plate baš skupo.

Zbog toga su mnoge avio-kompanije uvele posebne smernice kako da se unapred otkriju potencijalne greške. Do sada se pokazalo da je najčešći njihov uzrok, ljudski faktor.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>