• 2

Top 3 industrije u Srbiji gde je najlakše naći posao za vreme korone

Postoje oblasti koje su vapile za većim brojem radnika dok je trajala korona

  • 2
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

U istraživanju sprovedenom od 8. do 15. juna, među kompanijama u Srbiji, skoro 60 odsto preduzeća organizovalo je rad dela zaposlenih od kuće, a svaka druga firma je smanjila broj radnih sati.

Čak 20 odsto učesnika ankete povećalo je broj zaposlenih, a manje od pet odsto je otpuštalo zaposlene tokom krize.

Trećina firmi iz IT sektora, proizvodnje hrane i pića i poljoprivrede povećala je broj radnika u prethodnom periodu.

Borba za likvidnost je ključna, očekuju se teškoće u izmirenju obaveza, posebno mikro i male kompanije. Svaka druga firma očekuje probleme sa izmirenjem obaveza u narednih 30 do 90 dana.

Po pitanju likvidnosti apsolutna većina kompanija planira da se posveti boljem upravljanju novčanim tokovima 72 odsto, značajan broj firmi planira da uvede procenu rizika klijenata, a u planu su i podsticanje tražnje kroz odloženo plaćanje, kao i pregovaranje sa poveriocima o kasnijoj otplati duga, korišćenje avansnih plaćanja, i uzimanje kredita za likvidnost preko Fonda za razvoj.

Nešto manje od trećine firmi planira pozajmicu od strane osnivača ili uzimanje kredita od komercijalnih banaka, ili pak korišćenje kredita za likvidnost od komercijalnih banaka uz nacionalnu garantnu šemu.

Polovina ispitanika, 52 odsto planira da razvije plan oporavka. Za finansijsko savetovanje i stručnu pripremu za komunikaciju sa bankama, odlučuje se čak 43 odsto firmi.

Za oporavak privrede pogođene pandemijom Кovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati celog trećeg ciklusa istraživanja "Zajedno kroz krizu" koje su sproveli Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj. Opširnije o tome OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata raka

    6. jul 2020 | 18:47

    Taman bi vecina novinara mogla da promeni zanimanje

  • Pravednik

    6. jul 2020 | 18:50

    Samo polako, stiže naplata, a izvršitelji će biti prvi državni aparat koji će proraditi punim kapacitetom...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>