• 15

Nemci ograničavaju vize za radnike s Balkana: Ako radite ove poslove, možda vam je to jedina šansa

Govori se o kvoti od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana

  • 15
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nemačka je sve bliže odluci o tome hoće li da produži važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana.

To pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi nemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo da produže i nakon isteka ove godine, pišu Nezavisne.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, nemački mediji s dobrim kontaktima u nemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana

Uprkos tome što nema informacija, nemački dnevnik "Welt am Sonntag" je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe usloviti uvođenjem kvote. Nemačke socijaldemokrate, koalicioni partner konzervativnih hrišćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bile za bezuslovno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis.

Naime, kako je tom dnevnom listu saopšteno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota. Ova izjava pokazuje određenu promenu stava, imajući u vidu da pre korona krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. "Nezavisne" navode da je objavljena i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na nemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe.

Nemačka vlada zgrada nemačke vlade, Rajstag parlament, German Bundestag Reichstag

Foto: Shutterstock

Jedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći deo naturalizovanih Nemaca poreklom iz migrantskih porodica gleda kako se nemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Nemačka je prošlog meseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana najčešće zapošljavaju.

Osim toga, kako je pokazala nemačka studija, Zapadni Balkan ima vešte zanatlije koji su potrebni Nemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno takvih ljudi - poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara...

Edin Bašić, stručni saradnik u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kaže "da oni nemaju informaciju da će doći do promene procedure u vezi sa zapošljavanjem građana BiH u Nemačkoj. "Mi radimo kao i do sada", rekao je Bašić.

Video: Cifre govore više od reči: Kako su odlazili radnici s Balkana u pečalbu da rade

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    Mnogi su ovde napustili svoje kuce, imanja i umesto da su svoj na svome, da se bave prizvodnjom hrane ili nečeg drugog i to prodaju Nemcima, oni te iste Nemce sluze radecii svakakve poslove. To važi i za druge zemlje. Zašto mi ne bi postali bogati kao Švajcarska, Nemačka?

  • Markus Johabesberg

    Pa šta će da rade sa onolikim izbeglicama? A to što Balkanci tamo rade mogu i ovi, samo jeftinije. Ili tražite novu Nemačku ili pravite bolju zemlju kod kuće.

  • Zlatna sredina

    Nevaljali Nemci koriste jeftinu radnu snagu naseg napacenog naroda koji je pobegao u Nemacku od prevelikih zarada u Srbiji, od placenih godisnjih kod privatnika, od toga sto u Srbiji niko ne moze otkaz da dobije... sram bilo nevaljale Svabe.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke