• 3

Cifre koje smo čekali: Oporavlja se industrijska proizvodnja u Srbiji

Može se očekivati oporavak industrijske proizvodnje

  • 3
auto, delovi

Foto: Pixabay

Na osnovu rezultata sprovedenog istraživanja, koje je objavljeno u najnovijem broju biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT), u okviru kojeg su obuhvaćena najznačajnija preduzeća iz oblasti industrije, očekuje se rast industrijske proizvodnje u junu za 4,3 odsto u odnosu na maj.

Prethodno istraživanje je pokazalo porast industrijske proizvodnje u maju u odnosu na april za 19,1 odsto. Analiza prikupljenog uzorka za jun ukazuje na značajnu stabilizaciju, normalizaciju i blago povećanje industrijske proizvodnje u odnosu na maj mesec.

U odnosu na maj, u junu je uočljiv porast broja preduzeća koja očekuju rad povećanim kapacitetom, njih 20 odsto, što jasno pokazuje da se može očekivati oporavak industrijske proizvodnje.

U istraživanju se posebno ukazuje da se automobilska industrija, koja je bila izrazito pogođena pandemijom, nije u potpunosti stabilizovala. To se naročito odnosi na proizvodnju motornih vozila i prikolica, kao i karoserije, dok je proizvodnja ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila povećala kapacitet rada.

Što se tiče situacije u građevinarstvu, istraživanje u okviru kojeg su obuhvaćena najznačajnija građevinska preduzeća, pokazuje da je očekivani procenat realizacije plana u junu 98,6 odsto.

U istraživanju je učestvovalo 521 preduzeće iz ovog sektora industrije.

Najnoviji rezultati istraživanja za jun govore da se građevinska aktivnost oporavlja, i da će u narednom periodu biti uspostavljeni normalni tokovi naročito u oblastima ugovaranja novih investicionih projekata, navodi se u najnovijem biltenu MAT.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    onda nam je dosao jul i ponove sve polako staje zbog virusa...

  • Lord

    Koja to industrijska proizvodnja? I ono malo sto radi je u tudjim rukama...

  • pedja

    Rast od 4,3%,lako je biti u porastu od 0%

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke