• 1

Najpoželjniji posao ovog leta: Za 3.000 radnih mesta prijavilo se 90.000 ljudi

Pandemija je pogodila mlade ljude u Španiji. Mnogi su ostali bez posla. U turističkoj regiji na jugu te zemlje nastoje da pomognu mladima bar neobičnim programom zapošljavanja

  • 1
Mallorca, Majorka, Španija, letovanje, turizam, more, plaža

Foto: Tanjug/AP

Skoro 90.000 Španaca se takmičilo za 3.000 radnih mesta redara na plažama. Radno mesto koje se sastoji od nadziranja plaže i upozoravanja kupača da se pridržavaju mera te drže dva metra rastojanja, najpoželjniji je posao ovog leta, piše Dojče vele.

Za posao su se pre svega prijavili mladi ljudi. To je, s jedne strane, zato što je to naporan posao po letnjim vrućinama, a s druge strane zato što su mladi Španci najviše pogođeni korona-krizom. Više od milion njih je zbog pandemije izgubilo posao, od kojih je polovina mlađa od 35 godina.

Radno vreme je od 9 do 15 sati, a plata je 1.500 evra neto mesečno što je iznad proseka za španske prilike.

- Posao redara na plažama je smislila regionalna vlada Andaluzije. Nadaju se da će tako „jednim udarcem ubiti dve muve - kaže Ana Celia Gonzáles, direktorka ustanove za civilnu zaštitu u Malagi.

- Glavni cilj je naravno sprečavanje širenja zaraze i bezbednost kupača - Ali, tim projektom se želi pomoći i lokalnoj turističkoj industriji da ponovo stane na noge, jer je pre krize u njoj bilo zaposleno više od 300.000 Andalužana.

Španija, zasad, ne beleži masovan dolazak turista iako su granice otvorene.

Budući da im turizam čini oko 12 odsto BDP-a, ali i gotovo 13 odsto svih zaposlenih Španaca radi u turizmu i povezanim delatnostima, njihove su vlasti morale brzo da reaguju i smisle strategiju kako da smanje nezaposlenost, posebno mladih, čija je nezaposlenost na vrhuncu krize iznosila više od 50 odsto.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    8. jul 2020 | 12:07

    Najunosniji posao ove godine je prebacivanje srpskih turista do Grčke. Migrantski tuneli se koriste u oba smera i zbog toga se stvaraju gužve na momente pa molimo sve koji žele u Grčku da budu strpljivi jer migranti imaju orednost. Jbg, oni su ih kopali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>