• 0

Dok se Beograđani pitaju da li se zatvara Zara, njen vlasnik otkrio kako zida carstvo koje se topi

Najbogatijem Evropljaninu bogatstvo se topi, ali našao je način da to nadomesti

  • 0
Zara, Amancio Ortega

Foto: Shutterstock, Profimedia/SGP

Osnivač i vlasnik modne kuće Zara, Amansio Ortega predstavio je svoje carstvo nekretnina u iznosu od 17,2 milijarde dolara.

Nakon što se bogatio odećom, Ortega je svoju pažnju usmerio na nekretnine.

Firma španskog milijardera po prvi put je otkrila da su se njegova imovina popela na 15,2 milijarde evra (17,2 milijarde dolara) - što mu je donelo najveći portfelj nekretnina među super bogatašima Evrope.

Ortega (84) je prošle godine uložio 2,1 milijardu evra u nekretnine putem različitih filijala svoje holding kompanije Pontegadea. Pontegadea, koja poseduje 59,3% matične kompanije Zara, Inditex, ostvarila je neto prihod od 1,8 milijardi evra za 2019. godinu, uključujući 1,64 milijarde evra dividendi Inditexa i 621 milion evra imovine.

Ortega, najbogatiji čovek Španije, diverzifikovao je svoje modno bogatstvo kako bi sačuvao ukupnu imovinu, uloživši više od tri milijarde dolara u američke nekretnine u poslednjih nekoliko godina.

Šoping velelepnih nekretnina u Americi

 

Akvizicije uključuju značajne nekretnine kao što su istorijska Haughwout zgrada na Menhetnu i najviša poslovna kula u Majamiju. Prošle godine je njegova investiciona firma dala 72,5 miliona dolara za hotel u centru Čikaga, a pre toga pazarili su zgradu u centralnom poslovnom okrugu Vašingtona i dve kancelarije u Sijetlu.

Osim što je iznajmljivač tehnološkim divovima, poput Amazona i Fejsbuka, Pontegadea takođe razmatra i da daje u zakup zgrade rivalima.

Ortega je "težak" 58,5 milijardi dolara, a najveći deo dolazi upravo od Inditexa.

Njegovo bogatstvo istopilo se ove godine više od petine usled pandemije koronavirusa, koja je primorala Inditex da zatvori prodavnice. Akcije kompanije su ove godine pale za 22%.

Pored nekretnina, Ortega takođe ulaže u energiju i telekomunikacije.

Podsetimo, modni gigant Zara najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom sveta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmere na online prodaju.

To je dovelo do pitanja i da li će biti zatvaranja njihovih radnji u Beogradu, o čemu se u poslednje vreme govori po gradskim kuloarima, ali još zvanične potvrde niti demantija o tome nema.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>