• 3

Železara u Smederevu jednu visoku peć prebacila u "tihi hod". Šta to zapravo znači?

Zaustavljena proizvodnja na jednoj od dve visoke peći u našoj čeličani

  • 3
Hrvatskoj potrebni građevinski radnici i zidari

Foto: Shutterstock

Kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu zaustavila je proizvodnju u jednoj od dve visoke peći.

To znači da je peć stavljena u takozvani režim "tihog hoda". 

Ovakvu odluku, kako navode u HBIS-u, doneli su zbog krize na tržištu uslovljene pandemijom novog koronavirusa.

- Razlozi gašenja Visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Serbia su uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije koronavirusa - kažu u Železari.

S obzirom na plan narudžbenica koje je ta kompanija dobila za naredni period, poslovanje su, kažu, prilagodili trenutnoj situaciji.

- Kada budu stvoreni tržišni uslovi za ponovno pokretanje, peć će biti vraćena u pogon kompanije -

Kada je reč o zaposlenima koji se, navode, vraćaju na radna mesta, Krizni štab te kompanije je primenio niz mera, zasnovanih na iskustvima iz Kine, kao i na direktivama Kriznog štaba Republike Srbije.

Te mere su se, dodaju, pokazale efikasnim u zaštiti svih koji rade u kompaniju od zaraze koronavirusom.

Pogoni kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd su smešteni na tri lokacije u Srbiji, u selu Radinac nadomak Smedereva i u Šapcu.

U Smederevu proizvodi gvožđe u dvema visokim pećima, zatim gvožđe iz visokih peći konvertuje u sirovi čelik u čeličani sa tri konvertora i kompleksom za kontinuirano livenje.

Šta znači tihi hod

 

Upravo rečenica predstavnika kompanije da će peć biti vraćena u pogon čim se tržite otvori znači da peć nije potpuno ugašena već u kontrolisani režim rada. 

To je veštačko održavanje rada peći koje je mnogo bolje i jeftinije rešenje nego njeno eventualno potpuno gašenje. Inače, ovo nije prvi put da se u našoj čeličani primenjuje ova tehnika.

Još sada davne 2012, kada je termin izazvao posebnu pažnju javnosti, nekadašnji direktor sektora za Železaru Smederevu i direktor Jugometala, Miodrag Nikolić objasnio je šta tačno znači prebacivanje peći u "tihi hod".

- Prebacivanje u režim "tihog hoda" znači da visoke peći ostaju tamponirane koksom i podgrevane gasom ali ne proizvode tečni čelik. To se radi zbog toga što bi se, ako bi se peć ohladila, obrušili ozid i opeke i onda bi bio neophodan remont prvog razreda, odnosno izgradnja visoke peći ispočetka što je nekada koštalo oko 20 miliona dolara po peći - govorio je Nikolić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    8. jul 2020 | 15:27

    Naša čeličana u kineskom vlasništvu. Ovde nešto ne štima. E da je bila naša bila je. Kao i rudnik u Boru. Bili su naši. Ali bili su nekad. Ma bolje da ne napišem više, raste mi pritisak uuuh.

  • nena

    8. jul 2020 | 14:42

    bio je dobar direktor,strucnjak u svom poslu jednom recju veliki covek.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>