• 4

Top 10 zanimanja koja se trenutno u Srbiji traže: Ko najbrže nađe posao?

Među nezaposlenima za koje ima najviše slobodnih radnih mesta su čistači, zavarivači, knjigovođe, gumarski manipulanti, vaspitači, ginekolozi, inženjeri, univerzitetski profesori prava...

  • 4
Varilac, vaspitacica, cistac

Foto: Pixabay

Ministarstvo za rad u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kontinuirano sprovodi mere politike zapošljavanja.

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše mesta za zapošljavanje u Srbiji trenutno ima za čistače prostorija, pomoćne kuvare i pomoćne građevinske radnike.

Kada je reč o višem i visokom nivou obrazovanja, u VI-1 stepenu stručne spreme najviše mesta ima za komercijaliste, menadžere, vaspitače predškolske dece, mašinske inženjere a u VI-2 stepenu stručne spreme za strukovne vaspitače, ekonomiste, socijalne radnike.

U okviru VII-1 stepena stručne spreme mesta za zapošljavanje ima za diplomirane inženjere građevinarstva, diplomirane ekonomiste, diplomirane pravnike/master pravnike, doktore medicine.

Evidencija NSZ pokazuje i da u VII-2 stepenu stručne spreme mesta ima za specijaliste ginekologije i akušerstva, specijaliste interne medicine, magistre ekonomskih nauka a u VIII stepenu stručne spreme za univerzitetske profesore prava, naučne istraživače socijalne politike, doktore ekonomskih nauka.

Navodi se i da najbrže do posla dolaze diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici/profesori stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog).

Kada su u pitanju profili srednjeg nivoa obrazovanja, brže dolaze do posla operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, računovođe, negovatelji, medicinske sestre (specijalista instrumentiranja), kuvari, radnici na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja, tesari, zidari, armirači.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    8. jul 2020 | 18:39

    Trenutno najtrazeniji posao u Srbiji je radnik u kladionici. Najveći deficit 40 000 zagarantovano plus baksis otprilike jos toliko izlazite na minimum 70 000. Ne znam nikoga ko pravi manje... Prijavljuju za stalno svi banja za mlade samo da se ne navuku na kocku. 😂

  • Zanna

    8. jul 2020 | 23:53

    Masteri geodezije dosta lako nalaze posao, još pre završetka faxa dobijaju dobro plaćene poslove a i lako se sa tom diplomom odlazi van.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>