• 0

Bakar ima "doktorat iz ekonomije", a njegova cena govori kuda ide svetska privreda

Ova ruda je prvi indikator ekonomskog trenda u svetu, govorio je već srpski privrednik

  • 0
bakarne cevi

Foto: Pixabay

Cena bakra, koja je porasla u poslednje vreme, verovatno će se stabilizovati u narednim kvartalima, kažu stručnjaci iz industrije.

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio "kralj bakra" Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Tromesečne indicije na Londonskoj berzi metala (LME) dostigle su tačku od 6.000 dolara po toni do kraja juna, oporavljajući se od najnižeg nivoa od oko 4.626,50 dolara u martu.

U ponedeljak je bakar porastao za 1,2 procenata, trgujući na oko 6,088 dolara po toni.

Prema Džonatanu Barnesu, starijem analitičaru, na cene bakra uticaće stalni pritisak oko snabdevanja u narednim kvartalima.

- Dakle, ono što mi zapravo možemo videti je nadoknađena cena bakra ove godine, ali zapravo bismo sledeće godine mogli da vidimo da se cene manje ili više stabilizovati jer ovaj jedinstveni uticaj Covid-19 i dislokacija na tržište izostaju - rekao je on.

Stručnjaci navode da bi metal mogao biti precenjen već u trećem kvartalu.

- Proces bakra tokom proteklog meseca, sa 5.700 tona na preko 6.000 dolara po toni, dogodio se na pozadini ravnomernih padajućih cena akcija i prinosa obveznica, ostavljajući bakar precenjenim sa 220 do 420 dolara po toni  - rekli su analitičari Siti banke.

- Nedavni oporavak bakra dovešće u pitanje sposobnost metala da dostigne višu poziciju u trećem kvartalu - navode dalje.

Stručnjak je objasnio da su „oporavak kineske potražnje, u kombinaciji sa prekidima snabdevanja u rudnicima u Južnoj Americi, bili okidači koji su napokon prisilili špekulante na duge pozicije nakon proboja iznad 2,50 dolara. Rizik od drugog talasa - posebno u SAD-u i Kini, dva najveća svetska potrošača - može naterati na preispitivanje.

Predviđa se da će potražnja za metalima biti veća u drugoj polovini godine, jer se privrede i industrije ponovo pokreću širom sveta.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>