• 3

Poznata firma uzela pomoć, a onda uručila 58 otkaza. Sada mora da vrati deo novca državi

Sramni postupci poslodavaca širom Balkana

  • 3
posao

Foto: Pixabay

Dok se poslodavci još uvek nadaju da će subvencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, popularni "minimalac" u iznosu od 4.000 kuna neto, biti nastavljena i za sledeći mesec, iz HZZ-a poručuju da su zbog nepravilnosti u korišćenju mere do sada zatražili povraćaj, u celosti ili delimično, od 1.658 kompanija u iznosu od 31,891.000 kuna, a do sada je vraćen iznos od 27,957.000 kuna.

Jedna od kompanija od koje je zatražen povraćaj dela novca jesste i poznata konditorska kompanija Zvečevo, piše Jutarnji list.

- Poslodavac Zvečevo d.d. podneo je zahteev za korišćenje pomoći za očuvanje radnih mesta u delatnostima pogođenima koronavirusom za 240 radnika... U konkretnom slučaju naknadnom revizijom zahteva utvrđeno da je poslodavac uručio otkaze za 58 radnika već u martu - navedeno je u HZZ-u.

Zavod je zbog toga od dotičnog polodavca dopisom zatražila povraćaj sredstava za podršku isplaćene za mart i april za 58 radnika.

Iz Uprave Zvečeva su odgovorili da je "nakon sklapanja nagodbe u 2017. započeo proces operativnog restrukturiranja te da je “proces racionalizacije broja zaposlenih započet početkom marta 2020, a sproveden je u skladu sa svim zakonskim okvirima i internim aktima”.

Podsetimo, i u Srbiji poslodavci imaju uslov da ne mogu da otpuste radnike dok traje državna pomoć. A kako je prošao vlasnik jedne male firme, čitajte u ispovesti koju je dao za naš portal. 

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovde

    Su sva sredstva ostala u vlasništvu preduzeća. Radnici nisu dobili ništa.

  • Kvazi englez na srpskom

    Sto nisu objavljena imena firmi u Srbiji koje isto to rade? Sme li se tako neso objaviti?

  • PECA

    A tek u Srbiji šta se dešava. Pišite malo i o tome. Boli nas uvo za Hrvatsku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke