• 0

Gasi se korona račun za srpska preduzeća: Ovo je rok do kada možete da uzmete minimalac

Ističe rok za uzimanje 90.000 dinara po svakom radniku

  • 0
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Poslednji minimalac, koji je deo državne pomoći u borbi protiv posledica pandemije, preduzetnici i privrednici u Srbiji morali bi da podignu do 15. avgusta, jer država nakon tog datuma kovid račune automatski gasi i sva sredstva koja su se zatekla na njima vraća u budžet.

Poslednji korona minimalac isplaćen je 7. jula, za više od milion zaposlenih.

Prvi minimalac uplaćen je početkom maja, a drugi u prvoj nedelji juna. Na račune poslodavaca za svakog zaposlenog leglo je nešto više od 90.000 dinara za tri meseca.

Više od milion zaposlenih dobilo je ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imala su pravo po ceo minimalac od 30.000 dinara, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

Dešavalo se međutim, da su poslodavci tražili od radnika da vrate 15.000 i 18.000 dinara. Međutim, na to nemaju pravo i slede im drakonske kazne. A OVDE pročitajte šta da radite ako se i vama desila ista situacija.

Inače, jedan od uslova za ovu pomoć jeste da nema otpuštanja do oktobra, na šta pojedine kompanije nisu bile spremne pa su se unapred odrekle pomoći.

Dodatne pomoći, sudeći prema najavama nadležnih, neće biti posle isteka ove.

 

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>