• 0
 ≫ 

Zapanjujuće: Kako smo izgubili prihod veličine jedne Nemačke

 ≫ 

Globalna potrošnja je pala za 3,8 biliona dolara, a izgubljeno je 147 miliona radnih mesta

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Količina globalne potrošnje koja je izgubljena u pandemiji koronavirusa približno je jednaka veličini nemačke ekonomije.

Ipak, ono što može da uteši jeste da je taj pad doveo i do najvećeg pada emisije gasova sa efektom staklene bašte ikada.

To su rezultati studije koju je objavio Univerzitet u Sidneju, a koja je prva uporedila svetske ekonomske gubitke i dobitke u životnoj sredini od pojave Covid-19. Ona odražava opseg uticaja pandemije jer je prizemljila avione, poremetila zalihe i prisilila prodavnice da se zatvore.

Koristeći podatke prikupljene do 22. maja, izveštaj ima i neke zapanjujuće statistike. Globalna potrošnja je pala za 3,8 biliona dolara, a izgubljeno je 147 miliona radnih mesta - 4,2% globalne radne snage. "Isparilo" je 2,1 biliona dolara prihoda.

SAD i kontinentalna Kina dve su najneposrednije pogođene ekonomije, a vazdušni prevoz i turizam među najteže su pogođenim industrijama. U isto vreme, najočigledniji pad emisije gasova sa efektom staklene bašte je od fosilnih goriva pa je smanjeno i zagađenje vazduha.

biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

- Kontrast između društveno-ekonomskih i životnih okolnosti stvara dilemu - rekla je Arunima Malik sa Poslovne škole Univerziteta u Sidneju.

Epidemija pokazuje sistemske nedostatke društva i privrede. Tako na primer, američka privreda zavisi od potrošnje. Uslužna industrija je vodeća u američkoj privredi. Potrošnja zauzima dve trećine američke privrede. Sada je ona smanjena.

Dalje, potrošnja je već postala glavni motor kineskog privrednog rasta i obnove.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>