• 6
 ≫ 

Na red stupa "vakcina nacionalizam", a on će uništiti ekonomiju

 ≫ 

"Sve dok postoje delovi sveta koji pate zbog koronavirusa, globalna ekonomija se ne može oporaviti"

  • 6
vakcinacija korona virus foto: pixabay.com

Vakcina nacionalizam, mogao bi da dovede do toga da korona dodatno uništi javno zdravlje i ekonomiju, upozoravaju stručnjaci.

Upravo borba svake države ponaosob za lekom pretvara potragu za njim u vakcina nacionalizam, koji će na kraju samo da šteti ekonomiji.

Analitičari iz Eurasia Grup prognozirali su da će napetost zbog vakcine porasti preko leta, a onda predviđaju i borbu za pristup toj vakcini koja će se provući u 2021. ili 2022. godinu.

- Zemlje i bogate i siromašne uključiće se u agresivne napore u pogledu nabavke sa značajnim političkim, ekonomskim i javnim zdravstvenim implikacijama - kažu u napomeni koja je objavljena početkom ove godine.

- Postojeće međunarodne institucije i sporazumi boriće se da minimiziraju ovaj "vakcina nacionalizam" - rekli su.

Istraživačka grupa tvrdi da neke vlade već pokušavaju da iskoriste prvi pristup putem velikih investicija.

- U SAD-u, Agencija za razvoj biomedicinskog istraživanja (BARDA) širi svoja ulaganja preko više kandidata za vakcinu u nastojanju da smanji finansijske rizike za farmaceutske firme i zaključi prioritetni pristup vakcini - kažu autori ove strudije.

BARDA ima finansijske interese u vezi sa vakcinom protiv kandidata i uložila je u rana istraživanja koja su sproveli francuska firma Sanofi i britanska GlakoSmith.

U maju, Sjedinjene Države uložile su i milijardu dolara u potencijalnu vakcinu AstraZeneca, koju razvijaju naučnici sa Univerziteta u Okfordu. Britansko-švedski farmaceutski gigant ima za cilj da proizvede dve milijarde doza vakcine, s ciljem da do oktobra izbaci 400 miliona doza u SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vakcina AstraZeneca je takođe dobila višemilionske investicije od američke vlade i 843 miliona dolara od nekih zemalja EU, koje su obezbedile pristup vakcini ukoliko se pokaže da je efikasna.

U međuvremenu, Nacionalno veće za istraživanje kanadske vlade potpisalo je s kineskom kompanijom CanSino Biologics sporazum za proizvodnju svoje vakcine za klinička ispitivanja u Kanadi.

Ian Goldin, profesor globalizacije i bivši potpredsednik Svetske banke, takođe je upozorio da će doći do posledica ako zemlje pokušaju distribuciju vakcine da pretvore u nacionalno preduzeće.

- Neka konkurencija je zdrava. Ne želite da stavite sav ulog na vakcinu jer možda neće uspeti. Ali ne bi trebalo da države sa najdubljim džepovima budu u stanju da zaštite svoje građane, a u siromašnim zemljama ljudi da umiru - rekao je on.

Goldin je rekao da cće neuspeh u vakcinisanju globalnog stanovništva protiv Covid-19 imati dugoročne ekonomske posledice.

- Sve dok postoje delovi sveta koji pate zbog koronavirusa, globalna ekonomija se ne može oporaviti - objasnio je on. - Sve dok je negde prisutan, virus može mutirati, može se kretati, a delovi svetske ekonomije će biti devastirani -

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    11. jul 2020 | 00:40

    Dobro nek mi onda neko objasni,leti se siri podjednako kao i zimi,pa ovo je neki toplo -hladno virus!

  • Kakadu

    10. jul 2020 | 23:36

    Sad krecu da nam ispiru mozak vezano za vakcinu. Neću da budem nikom zamorče

  • Gulditohcljnknlj

    11. jul 2020 | 11:34

    Ukoliko postoje delovi sveta sa korona virusom😄😄koja formulacija. Jako me uznemirava ovaj nacin na koji nas rade ali se bojim da ce sistemski tj zakonski toliko da nas pritegnu da nas niko nista nece pitati

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>