• 0
 ≫ 

EBRD i EU daju za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu 70 miliona evra

 ≫ 

Do danas je EBRD uložila preko 13 milijardi evra u više od 700 projekata

  • 0
Evropska unija zastava, EU

Foto: Tanjug/AP

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU povećaće svoju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije korona virusa, saopšteno je danas iz EBRD.

EBRD će obezbediti do 70 miliona evra novih kreditnih linija za partnerske finansijske institucije za kreditiranje lokalnih preduzeća u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

Evropska unija će u isto vreme obezbediti 15 miliona evra za identifikaciju i verifikovanje najbolje raspoložive opreme i tehnologije kako bi MSP povećale svoju konkurentnost i podržale prelazak na zelenu ekonomiju.

Zemlje zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije korona virusa strogim merama zdravstvene zaštite koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj.

Zemlje su takođe pod uticajem globalne ekonomske situacije i smanjene potražnje za njihovim proizvodima.

EBRD i EU zajedničkim pristupom podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove, navodi se u saopštenju EBRD.

Ova sredstva će obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Verheji rekao je a su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu.

Do danas je uložila preko 13 milijardi evra u više od 700 projekata, uzimajući u obzir i ključna ulaganja u infrastrukturu, segment malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>