• 85
 ≫ 

Upravo je skočila cena pojedinih cigareta u Srbiji: Pogledajte za koliko je skuplja vaša paklica

 ≫ 

Od jula će vam trebati koji dinar više za kupovinu paklice cigareta zbog pomeranja akciza

  • 85
Cigarete, otrov

Foto: Shutterstock

Duvandžije su uskladile cene cigareta sa akcizama, što se automatski prelilo na džepove potrošača.

Nogu je povukao JT Internacional iz Sente, kao što je Telegraf Biznis prvi objavio, i njihove cene su uvećane u proseku za 10 dinara po paklici. 

Cene za pojedine cigarate stupaju na snagu danas, 13. jula,  a konkretno ove u nastavku teksta 17. jula.

Mi smo izdvojili samo neke koji građani u Srbiji koriste, a koje su promenile cenu:

"Ronhill slim" je skočio sa 300 na 310. Paklica "rotmansa" umesto  270, sada košta 280 dinara. "Pal mal" ide na 290 sa ranijih 280. "Laki strajk od danas košta 300 dinara (neki i više). 

"Drina" košta 280 dinara, koliko i "diva".

Ove cene objavljene su i u "Službenom glasniku Srbije", a odnose se na fabrike duvana Imperial Tobacco i British American Tobacco.

Cigarete

Foto: Pixabay

Od 1. jula, podsetimo, počele su da važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. One su uvećane za oko jedan dinar.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, pa onda pomerena za još mesec dana.

Duvandžije se, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prošli put, naši sugrađani su zbog ove odluke na kioscima i prodavnicama za paklicu davali u proseku deset dinara više nego obično.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    13. jul 2020 | 12:46

    Ja bih stavio cenu pakle 40€. Gledam bre deca 12 godina nemaju, a puse. Njih bih stavio u popravni dom, a onog ko mu je prodao u zatvor. I resite problem cigara za sva vremena.

  • Balkanski$pijun

    13. jul 2020 | 09:24

    Немој да ми лелечеш !

  • Vesna

    13. jul 2020 | 20:30

    E neka je. Neka svako radi sa svojim zivotom sta hice. Ali cigare treba zabraniti i na javnom oyvorenom mestu. Jos ako su neki krs cigare moram da pobegnem pet metara od stanice. Padne kisa ljudi ispod nastresnice i dodje najpametnija osoba i zaoali cigaru. Idi bre na kisu pa pusi do mile volje. Ali posto ne znamo za kulturu i pikavci na sve strane nek poskupe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>