• 2

Poslodavci moraju da prave algoritam, a postoji i lična odgovornost radnika: Ministar o pravilniku

Predviđeno je i da se odrede lica koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu

  • 2
Kancelarija, radnik, korona virus, radnici, kolege

Foto: Shutterstock

Pravilnikom o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije stupio je na snagu 11. jula, a poslodavci imaju rok od mesec dana da donesu plan primene mera.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da je želja Vlade Srbije i resornog ministarstva da se unapredi bezbednost i zdravlje na radu.

- Pravilnik smo zajedno radili sa poslodavcima i sindikatima sa ciljem da tokom pandemije imamo veću bezbednost zaposlenih - rekao je Ðorđević za TV Pink i dodao da je Ministarstvo za rad donelo mere istog dana.

Pravilnikom je predviđeno da se odrede lica koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu, a da je obaveza poslodavca da obezbedi bezbedan rad, da tamo gde je moguće, manje radnika bude u jednoj prostoriji, da obezbedi dezinfekciona sredstva.

Pravilnik za firme i radnike, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Obaveza poslodavca, kako je rekao ministar, da se obezbede validne informacije za zaposlene, da prate mere koje predlažu Ministarstvo zdravlja i epidemiolozi i da se u skladu sa tim ponašaju.

- Važno je da taj plan ima algoritme po kojima će zaposleni da se ponašaju u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti kako i na koji način se resasava ta sitruacija i kako se ponašaju zaposleni u toj situaciji - naglasio je Ðorđević.

On je naveo da postoji i lična odgovornost zaposlenih kako treba da se ponašaju.

Ðorđević kaže da cilj ministarstva nije da se kažnjavaju poslodavci i zaposleni, već da će inspekcije imati savetodavnu ulogu, kako bi nivo zaštite podigli na najviši zaštitni nivo.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokibk1

    13. jul 2020 | 11:19

    Po meni poslodavci,bi trebalo da obrzbede maske svojim zaposlenima!

  • Sinan

    13. jul 2020 | 17:41

    Pravilnik je totalni promašaj, jer se ne odnosi na Covid (nigde de ne pominje) već na sve zarazne bolesti. Od lica za bzr zahtevaju da definišu simptome, kojih onda ima mnogo takoreći bezbroj i uz to da elektronskim putem obavesti sve zaposlene od kojih recimo 99,9% nema mejl kao zvanični kontakt. Pravilnik od 2 strane je blago rečeno neozbiljnost, uz to nije primenljiv jer je štur i površan a od lica za bzr se zahteva da od toga naprave referat od 20 strana. Iako je maja meseca izašla uredba koja se odnosila na istu oblast ali konkretno na covid, ne vidim svrhu ponovne izrade sličnog akta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>