• 9

Srbija poručila nove "nore","lazare" i "miloše: Pogledajte našu fabriku za najsavremenije naoružanje

"Fabrika je dokaz da građani imaju gde da rade, da imaju stabilne i dobre plate, da imaju izvanredne uslove za rad i da ovde proizvode najsavremenije naoružanje u svetu"

  • 9
Aleksandar Vulin, fabrika Borbeni složeni sistemi, Velika Plana

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije sa oklopnim borbenim vozilima 8h8 "Lazar-3" i samohodnim top-haubicama 155 mm "Nora" B52 M15.

Vulin je, osim upoznavanja sa stepenom realizacije ugovara za opremanje Vojske Srbije, upoznat i sa napretkom na obuci radnika iz novootvorene fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu "Borbeni složeni sistemi D.O.O" kod Kuršumlije.

Obuka radnika je na ovladavanju tehnologijama zavarivanja, koji će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila 8h8 “LAZAR-3“ i 4h4 „MILOŠ“.

Kako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će uvek i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

- Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu NORA, a Ministarstvo odbrane je obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu NORA B52 155 milimetara - rekao je Vulin.

Kaže da će naša vojska sa nabavkom novih "Nora,“Miloša” i "Lazara" biti daleko jača nego što je do sada i dodao da se mi opremamo ne samo novim sredstvima, nego i najsavremenijim sredstvima.

- U veoma kratkom vremenskom periodu izaći ćemo pred građane Srbije i s novim “Norama” i “Milošima” i “Lazarima” koji će ojačati borbenu moć naše vojske, a samim tim omogućiti i obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi - istakao je Vulin.

"Napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi"

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su danas obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije.

On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa “Jugoimportom” za proizvodnju samohodnih haubica NORA, kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila LAZAR.

- Ove godine ugovorena je druga tranša haubica NORA i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila - rekao je Miloradović.

Dodaje da kada je reč o oklopnom transporteru LAZAR, osim okvirnog sporazuma, ove godine isporučena je druga tranša tih vozila.

Njihov prijem, kako je naglasio, je završen u Vojsci Srbije, a u toku je ugovaranje naredne tranše.

- Očekuje se da se do kraja godine ugovori još jedna tranša, a to je veći okvirni sporazum i njegovo će trajanje biti malo duže. Sva unapređenja koja su u međuvremenu rađena na tom sistemu se primenjuju na onima koji će biti isporučeni Vojsci -naveo je Miloradović.

U fabrici se, kaže, izvodi završna montaža borbenog oklopnog vozila 4x4 “MILOŠ” i privodi se kraju završno ispitivanje radi uvođenja u Vojsku Srbije.

- Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila “MILOŠ” tokom ove godine - naglasio je Miloradović.

Prema rečima direktora fabrike “Borbeni složeni sistemi” Ognjena Oliverića, današnja poseta bila je prilika za prikazivanje tekuće proizvodnje u pogonima fabrike i obilazak radnika koji su iz pogona te fabrike u Kuršumliji došli na obuku u bravarsko-zavarivački pogon u Velikoj Plani.

Obuke za radnike

- U tom pogonu se trenutno izrađuju glavne metalske komponente za projekte "Nora" i “Lazar” za Vojsku Srbije. Obišli smo i montažne hale gde je prikazana montaža upravo tih "Nora", a prikazane su i montaže “Miloša” i “Lazara”. To je aktuelni izvozni program i program za našu namensku industriju, odnosno opremanje Vojske Srbije i policije - rekao je Oliverić.

O značaju te fabrike za Veliku Planu govorio je predsednik opštine Igor Matković, koji je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić 2012. godine otvorio fabriku i obećao njenu izgradnju u četiri faze.

- Danas smo svedoci da je sve što je rekao ispunjeno i urađeno, da naši sugrađani imaju gde da rade, da imaju stabilne i dobre plate, da imaju izvanredne uslove za rad i da ovde proizvode najsavremenije naoružanje u svetu - istakao je Matković.

Na obuci u pogonu „Borbenih složenih sistema“ je i Rade Petrović iz Kuršumlije, koji je zaposlen u pogonu ove fabrike u tom gradu.

- Ovde sam na obuci za zavarivača. Obuka će se sprovoditi i u narednom periodu, a ovde smo sa starijim kolegama koji nas obučavaju i pokazuju postupak varenja. Zadovoljni smo i kolegama i poslovođama i firmom - rekao je Petrović.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1212

    Sve pohvale Olivericu na postignutim rezultatima!!🇷🇸🇷🇸👍👍

  • Симон

    Боље да ћутимо, и да се спремамо као да ће сутра рат... Јер само тако ћемо одвратити звери од нас,,,

  • Ja sam

    8h8🤣🤣🤣🤣🤣

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke