• 4

Svet je poludeo za kamp kućicama, a Srbija ima neprocenjivu šansu: Da li ovo može da pobedi koronu?

Poslednjih godina rastao je trend i tražio se život na točkovima, celodnevni boravak u prirodi, avanturističke ture, smeštaj u kamp-prikolicama, Korona ga je dodatno ubrzala

  • 4
shutterstock496080748.jpg

shutterstock

Pandemija koronavirusa izmenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobednika tih promena putovanje kamperima.

Posle meseci rada na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa, španska medicinska sestra Yone Alberich spremna je za odmor, ali pitanje je kakav.

Odlazak na odmor inače je uključivao let u inostranstvo, ali sada kad se virus i dalje širi, Yone ne želi da putuje avionom. Medicinska sestra ne želi ni da odsedne u hotelu ili da bude među gomilom ljudi, pa je sa suprugom unajmila kamper.

- Ideja je da se držimo podalje od ljudi kako se ne bismo zarazili - ističe 32-godišnjakinja koja ima malo dete i živi u španskom gradiću Castellonu.

- A u vreme covida-19 što je bolje nego putovanje u svom domu - pita.

Socijalno distanciranje na snazi je širom Evrope, pa stanovnici menjaju i svoje navike po pitanju putovanja. Nedavna anketa pokazala je da 90 odsto Španaca želi da ostane u svojoj domovini umesto da putuju u inostranstvo.

Oni, koji ranije nisu razmišljali o odmoru u domu na točkovima sada to čine.

S ublažavanjem restrikcija putovanja iznajmljivanje kampera intenzivno se nastavilo, objavio je prošlog meseca ASEICAR, udruženje koje okuplja iznajmljivače takvih vozila, istakavši kako bi to moglo biti “ključno za oživljavanje turizma ovog leta”.

Takva situacija nije samo u Španiji.

- Od popuštanja mera nastalo je pravo ludilo za kamperima, posvuda - rekao je Francois Feuillet, predsednik Evropske federacije kampera (ECF).

- Kamperi predstavljaju slobodu, uštedu i ekologiju. Sada tome dodajemo zdravlje i sigurnost, pa je za nas to prava blagodet -

Interes raste u celoj Evropi, pa brojke pokazuju da je danas pet miliona korisnika i dva miliona vozila.

U Nemačkoj, glavnom evropskom tržištu, u maju je registrovano više od 10.000 novih kampera, što je rast od 32 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok ih je u Francuskoj registrovano 3,5 hiljada, što je rast od gotovo dva odsto.

Veća je potražnja i za unajmljivanjem kampera.

Naša neiskorišćena šansa

 

Za Srbiju važi da ima potencijala, ali da je kamping-turizam naša neiskorišćena šansa.

Veliki hotelski lanci, duge peščane plaže, ol inkluziv usluga – savremenom turisti već je malo dosadilo. Sada se traži život na točkovima, celodnevni boravak u prirodi, avanturističke ture, smeštaj u kamp-prikolicama.

Holanđani, Belgijanci, Francuzi, Nemci, najveći su zaljubljenici u kampovanje. Četvrtinu ukupnog turističkog prihoda u državama Evropske unije dones kamping turizam.

Taj procenat u Srbiji je zanemarljivo mali. Mi imamo 42 kampa, a nedostaje nam još dvadesetak, pre svega u Beogradu i na istoku zemlje.

Ima i onih kojima je život na točkovima stil života, najpre su takvi Amerikanci i stanovnici Zapadne Evrope. Naime, kada odškoluju decu i odu u penziju, oni se u svojim kamperima otisnu na put koji zna da potraje i godinama.

U kampovima koji obavezno moraju da imaju vaj-faj, oni putem skajpa komuniciraju sa decom i prijateljima, a tu je i internet bankarstvo za sva potrebna plaćanja. A, pred njima su široki drumovi.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa123

    14. jul 2020 | 10:23

    Lepo samo ima jednu manu i malo pristojan kamperi je skup za nas

  • Pantagruel

    14. jul 2020 | 14:58

    Тотално нерентабилна будалаштина. Сестра ми живи у Италији. Њен свекар има кампер, капацитета 8 путника. Бацио је на њега 60.000 евра, рачунајући да ће њиме путовати са синовима, снајама и унуцима. Углавном путје само са бабом, јер ниједна снаја не сања летовање са свекрвом. Евентуално им некада дају да поведу унуче,али ове године ни то. Преко целе године он плаћа месечни закуп обезбеђеног паркинга за то возило, по 100 евра месечно. То је 1.200 евра годишње. Плус, где су регистрација, гориво, храна, путарине, накнаде за коришћење кампа, резервни деловии поправке. И на крају, мораш сам да чистиш и переш за собом у току годишњег одмора. Практично си роб своје имовине,а не њен господар.

  • Pera

    15. jul 2020 | 01:05

    Koja to mi 42 kampa imamo? Imamo 2 ili 3 i to u raspad stanju orljavi i neuredjeni. Beograd nema kamp za prikolice i kampere, a trebao bi.Samo taj kamp bi morao imati vrh infrastrukturu da bi kamperisti dolazili.Dobri kampovi su u Nemackoj, Austriji, Italiji i Francuskoj i zarada je velika ali su čisti i uredjeni sa priključcima za vodu i struju za svako kamp mesto, sa prodavnicom i restoranom, osvetljenjem, rampom, čuvarom, portirnicom, dobrim kupatilima a neki i bazenima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>