• 4

Milioneri traže veće poreze za sebe: "Odmah" i "trajno”

"Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina"

  • 4
porez

Foto: Pixabay

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije i to odma” i trajno kako bi se doprinelo oporavku nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Dok Kovid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta - piše u otvorenom pismu koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben&Jerry’s, Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se “vlade da povećaju poreze za ljude poput njih” i to “odmah i trajno”.

- Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu "od vrata do vrata" - piše na sajtu grupe "Milioneri za čovečanstvo".

Međutim, kako dodaju, oni imaju mnogo novca. “Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina za oporavak od krize čije posledice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo”.

Problemi koje je Kovid-19 prouzrokovao i otkrio, ne mogu da se reše dobročinstvom bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje” kako bi se “adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas - navodi se u pismu.

Pandemija koronavirusa dovela je do istorijske recesije širom sveta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD-u, pad svetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje 6 odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto bez novog talasa koronavirusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majalena

    Posteno.

  • nikolas

    I MULTI MILIJARDERI DA SE UKLJUCE U OVU AKCIJU EKONOMSKOG SPSAVANJA SVETA A POGOTOVO ILLUMINATI KOJI POSEDUJU 500TRILINA DOLARA I DRZE ZAPAD U VLASNISTVU!!!

  • DRagutin

    Svaka čast milionerima na zahtevu! Kada bi samo Bezos (vlasnik Amazona) podelio od svojih 174 mlrd $ jedno 150 mlrd $ običnim gradjanima poprilično bi se zavrtila ekonomija u svetu! Svakako bi se njemu ubrzo vratio taj novac ali to zavisi od njega kao super bogatog čoveka da li će naći volju da bilo šta podeli od svog bogatstva...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke