• 4
 ≫ 

Milioneri traže veće poreze za sebe: "Odmah" i "trajno”

 ≫ 

"Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina"

  • 4
porez

Foto: Pixabay

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije i to odma” i trajno kako bi se doprinelo oporavku nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Dok Kovid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta - piše u otvorenom pismu koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben&Jerry’s, Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se “vlade da povećaju poreze za ljude poput njih” i to “odmah i trajno”.

- Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu "od vrata do vrata" - piše na sajtu grupe "Milioneri za čovečanstvo".

Međutim, kako dodaju, oni imaju mnogo novca. “Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina za oporavak od krize čije posledice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo”.

Problemi koje je Kovid-19 prouzrokovao i otkrio, ne mogu da se reše dobročinstvom bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje” kako bi se “adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas - navodi se u pismu.

Pandemija koronavirusa dovela je do istorijske recesije širom sveta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD-u, pad svetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje 6 odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto bez novog talasa koronavirusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    14. jul 2020 | 06:37

    Svaka čast milionerima na zahtevu! Kada bi samo Bezos (vlasnik Amazona) podelio od svojih 174 mlrd $ jedno 150 mlrd $ običnim gradjanima poprilično bi se zavrtila ekonomija u svetu! Svakako bi se njemu ubrzo vratio taj novac ali to zavisi od njega kao super bogatog čoveka da li će naći volju da bilo šta podeli od svog bogatstva...

  • nikolas

    14. jul 2020 | 07:45

    I MULTI MILIJARDERI DA SE UKLJUCE U OVU AKCIJU EKONOMSKOG SPSAVANJA SVETA A POGOTOVO ILLUMINATI KOJI POSEDUJU 500TRILINA DOLARA I DRZE ZAPAD U VLASNISTVU!!!

  • majalena

    14. jul 2020 | 08:30

    Posteno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>