• 1

Većina firmi im traži stalni rad od kuće, zbog toga država sprema kombinovani model: Šta to znači?

Kriza korona virusa mogla bi da bude podsticaj za trajni radni angažman od kuće

  • 1
Da li vam odgovara rad od kuće?

Foto: Pixabay

Više od polovine kompanija u Nemačkoj, 54 odsto, želi da rad od kuće ostane trajan, prema podacima ankete instituta IFO i istraživanja profesionalne onlajn mreže LinkedIn, sprovedenog među njenim članicama.

- Kriza korona virusa mogla bi da bude podsticaj za trajni radni angažman od kuće - izjavio je Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije i koautor ove zajedničke studije.

Podaci iz ankete IFO pokazuju da se tri četvrtine kompanija u Nemačkoj dogovorilo s delom svoje radne snage da rade od kuće, kao načinu da se izbore sa krizom, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena.

Istovremeno, istraživanje sprovedeno među članovima profesionalne mreže LinkedIn u Nemačkoj pokazuje da je gotovo polovina ispitanika rekla da sada radi kod kuće, zbog pandemije.

Više niko i ne veruje da u potpuno vraćanje na staro

 

- Za mnoge kompanije ovi novi radni aranžmani podrazumevaju znatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu i novu komunikacionu tehnologiju. Potpuno vraćanje na stari način rada malo je verovatno - objašnjava Falk.

Prema studiji, za 56 posto zaposlenih u Nemačkoj danas je privremeni rad od kuće moguć, dok se pre korona pandemije koristila samo polovina tog potencijala.

Pored toga, jedna analiza oglašenih radnih mesta i lica koja traže posao na LinkedInu pokazuje da se broj pregleda oglasa za rad od kuće više nego udvostručio.

- Ipak, u budućnosti će poslovi za koje se smatra da će u potpunosti moći da se obavljaju od kuće, verovatno i dalje biti izuzetak - kaže Žan-Viktor Alipur, koautor studije IFO.

- Znamo da nedostatak socijalnog kontakta, koji rad od kuće uključuje, može dugoročno da bude teret i da digitalni svet sam po sebi ne omogućava sve aspekte kreativne razmene ili prenosa znanja i ideja. Zato je verovatnije da će preovladati neki kombinovani model, koji podrazumeva rad na radnom mestu u firmi i rad od kuće. Na taj način se udružuju prednosti koje pruža autonomija i fleksibilnost rada od kuće sa prednostima koje zaposlenom pruža socijalni kontakt na radnom mestu - objasnjava Alipur.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>