• 0

Džonson se predomislio, podlegao pritisku SAD - proteruje Huavej

Sjedinjene Države, ppodseća britanska agencija, već dugo vrše pritisak na Džonsona da poništi prethodnu odluku

  • 0
Huawei, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson naredio je danas da se domaće kompanije do 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog Huaveja kao dobavljača opreme za britansku 5G mrežu do 2027.

Britanski savet za nacionalnu bezbednost (NSC), kojim predsedava DŽonson, odlučio je danas da zabrani kupovinu 5G komponenata od Huaveja počev od kraja ove godine i da naloži uklanjanje postojeće Huavejove opreme za 5G mrežu do 2027. godine.

Prenoseći ovu vest, agencija Rojters navodi da DŽonson rizikuje da izazove gnev Kine jer je najavio da najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme više nije dobrodošao.

Sedmogodišnji rok za “čišćenje” preostale opreme Huaveja obradovaće britanske telekom operatere kao što su Britiš Telekom, Vodafon i Tri, koji su strahovali da će biti prisiljeni da potroše milijarde funti kako bi brže izbacili opremu kineskog giganta iz svojih mreža, ocenjuje Rojters.

Ipak, ova odluka će odložiti uvođenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sjedinjene Države, ppodseća britanska agencija, već dugo vrše pritisak na DŽonsona da poništi prethodnu odluku iz januara ove godine kojom je odobrio ograničeno učešće Huaveja kao dobavljača opreme za 5G.

Pored toga, London je zabrinut i zbog dešavanja u Hongkongu i percepcije da Kina nije iznela celu istinu u pogledu izbijanja pandemije korona virusa, dodaje Rojters.

Britanskim telekom kompanijama će takođe biti naloženo da u naredne dve godine prestanu da koriste Huavejovu opremu u širokopojasnoj mreži fiksne telefonije, dodaje se u tekstu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>