• 0

Vukovi s Volstrita ukazuju na top sektore koji se uspešno bore sa krizom, ali i one koji tonu dublje

Investitori se polako pripremaju da aktuelna sezona objava poslovnih rezultata pokaže najveći pad korporativnih zarada još od finansijske krize

  • 0
Wall Street, New York Stock Exchange, Njujorška berza Foto: Tanjug/AP

Na Volstritu su u utorak najvažniji indeksi porasli, pri čemu Dau Džons za više od 500 bodova, zahvaljujući pojačanoj kupovini akcija energetskih kompanija, dok se investitori pripremaju za jednu od najlošijih sezona objava kvartalnih korporativnih zarada od 2008. godine.

Dau Džons indeks porastao je 557,51 bod ili 2,14 odsto, na 26.643 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,34 odsto, na 3.197 bodova, a Nasdaq za 0,94 odsto, na 10.488 bodova. Skromniji jučerašnji rast Nasdaqa i S&P-a sprečio je tehnološki sektor, u kome su i juče nastavljene dobitonosne prodaje, nakon što su te deonice od marta predvodile oporavak na Vol Stritu, podigavši S&P za 40 odsto.

Među sektorskim indeksima, najviše su porasli energetski, industrijski, sirovinski, zdravstveni, te sektor potrošačke robe.

Bankarski sektor je zabeležio gubitke, nakon što su tri velike američke banke - JP Morgan, Wells Fargo i Citigroup saopštile da su rezervisale ukupno 28 milijardi dolara za potencijalne loše zajmove svojih klijenata pogođenih pandemijom korona virusa.

I dok su JP Morgan Chase i Citigroup izvestili o manjoj dobiti u drugom tromesečju, Wells je zabeležio prvi tromesečni gubitak od finansijske krize 2008. i to u visini od 2,4 milijarde dolara, te je smanjio dividendu na 10 centi po akciji.

Investitori se polako pripremaju da aktuelna sezona objava poslovnih rezultata pokaže najveći pad korporativnih zarada još od finansijske krize.

Na evropskim berzama većina najvažnijih indeksa takođe je juče oslabila, pri čemu frankfurtski DAX za 0,8 odsto, na 12.696 bodova, a pariški CAC za 0,96 odsto, na 5.007 bodova. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio u blagom plusu od 0,06 odsto, na 6.179 bodova.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>