• 13

Još jedan ogroman kompleks na Novom Beogradu: Niče nova zgrada MUP-a, helidrom i "našminkani" FDU

Nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) gradiće se na Novom Beogradu

  • 13
Blok 39

Foto: Marko Jovanović, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) gradiće se na Novom Beogradu, u Bloku 39, a postojeća visokoškolska ustanova – Fakultet dramskih umetnosti (FDU) će se zadržati, uz mogućnost rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekta.

To su glavni ciljevi elaborata, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda uputio na rani javni uvid, povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) Bloka 39.

Kako se navodi, opšti cilj izrade Plana je da definiše kompleks za izgradnju administrativnog i operativnog centra MUP-a sa pratećim sadržajima kao i da omogući dalji razvoj kompleksa FDU na postojećoj lokaciji. Projekat, kako se ističe, se sprovodi na osnovu Zaključka Vlade kao prioritetna investicija.

- Izradi PDR-a pristupilo se na inicijativu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, kojom se predlaže promena vrste javne namene u delu Bloka 39, u okviru površina za objekte i komplekse javnih službi, iz visokoškolske ustanove u kompleks posebne namene, kako bi se stvorile planske mogućnosti za izgradnju službene zgrade MUP-a - navodi se u planu.

Granicom Plana obuhvaćen je prostor definisan unutrašnjom regulacijom saobraćajnica: Omladinskih brigada, Bulevara Milutina Milankovića, Bulevara umetnosti i Bulevara Arsenija Čarnojevića (auto-put), površine od oko 11,7 hektara.

Na kompleksu posebne namene, ukupne površine od oko 10,16 hektara, planom je predviđena izgradnja centra MUP-a sa pratećim sadržajima.

Kompleks sa garažom, letovima posebne namene

 

blok39

Foto: Beoland

U okviru kompleksa centra MUP-a, u podzemnim etažama objekta je, osim garažiranja vozila, planirano i sklonište kapaciteta oko 300 osoba, kao i tehničke i pomoćne prostorije.

Takođe, kako se navodi, na krovu objekta je predviđena realizacija helidroma/helipada a opciona sletanja i poletanja su predviđena na nivou partera u letovima posebne namene.

Prema tipologiji, dozvoljena je izgradnja više objekata.

Potreban broj garažnih mesta u podzemnim i nadzemnim etažama garaža, prema planu je 4.000, u okviru kojih je i određen broj mesta za specijalna vozila.

Na preostalom delu zadržava se FDU i formira pripadajuća građevinska parcela u površini od oko 1,49 hektara.

U dokumentaciji se navodi da je dozvoljena rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta, u cilju osavremenjavanja nastave i poboljšanja uslova korišćenja objekta.

Ističe se da je pri planiranju i realizaciji kompleksa i objekata javnih službi, predviđeno da se maksimalno primene energetski efikasna rešenja i tehnologije, uz mogućnost korišćenja obnovljivih izvora energije, geotermalne, solarne itd...

Naručilac izrade plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Rani javni uvid uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta do 27. jula.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    15. jul 2020 | 10:50

    Bas nam je ovo trebalo... I to zandarima... Ccc

  • Kliker

    15. jul 2020 | 11:21

    Ma šta će nam bolnice i fakulteti, zatvori nam trebaju, to milicijo moja, udri...

  • Boki

    15. jul 2020 | 11:10

    Jel ima reči o obnavljanju Generalštaba u Kneza Miloša?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>