• 12

Benzin otišao na 131 dinar! Evo kako se menjala cena goriva u Srbiji, i nastavlja

Benzin je skuplji u proseku za 7 do 8 dinara

  • 12
Gorivo, pumpa

Ovako jutros izgleda cenovnik u Beogradu/Foto: Pixabay, Telegraf

Pre desetak dana pisali smo da je primetan blagi skok cene benzina na našim pumpama. To se poklopilo sa pomeranjem akciza. Međutim, cene očigledno ne staju. 

Jutros je benzin za naše vozače koštao čak 131 dinar, što je skok od 8 dinara ako uporedimo sa cenama od pre mesec dana kada se on sipao za 122-123 dinara.

Razika u dizelu je nešto manja, ali je i on skočio na 139, u zavisnosti od pumpe (prethodno je koštao oko 130, pa 134 dinara prošle nedelje)

Istovremeno, cena berela na svetskom tržištu istovremeno kreće se oko 40 dolara i nije još stabilizovana, ali ono što jeste sigurno je činjenica da se barel značajno oporavio u odnosu na period iz marta i aprila kada je bio i u negativnoj zoni.

Naftaši su se dodatno ugradili u cenu zbog promene akcize, što su ranije i predvideli  naši sagovornici.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi nedavno bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Državne dažbine, u koje spada i akciza, budući da su u maloprodajnoj ceni goriva zastupljene sa više od 50%, svakako imaju veliki uticaj na krajnju cenu goriva.

Podsetimo, osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva...

Kada od jula krene usklađivanje, država će po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.  Razne dažbine utiču na konačnu cenu, tako da je prilika i da se podsetimo koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi

    A u kojoj državi su ove cene, ljudi jel kupujete gorivo, znate li današnje cene u Srbiji?

  • Igor

    Idemo dalje...sledece je struja verovatno...

  • Www

    Cepaj to na 200 dinara odmah.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke