• 12

Benzin otišao na 131 dinar! Evo kako se menjala cena goriva u Srbiji, i nastavlja

Benzin je skuplji u proseku za 7 do 8 dinara

  • 12
Gorivo, pumpa

Ovako jutros izgleda cenovnik u Beogradu/Foto: Pixabay, Telegraf

Pre desetak dana pisali smo da je primetan blagi skok cene benzina na našim pumpama. To se poklopilo sa pomeranjem akciza. Međutim, cene očigledno ne staju. 

Jutros je benzin za naše vozače koštao čak 131 dinar, što je skok od 8 dinara ako uporedimo sa cenama od pre mesec dana kada se on sipao za 122-123 dinara.

Razika u dizelu je nešto manja, ali je i on skočio na 139, u zavisnosti od pumpe (prethodno je koštao oko 130, pa 134 dinara prošle nedelje)

Istovremeno, cena berela na svetskom tržištu istovremeno kreće se oko 40 dolara i nije još stabilizovana, ali ono što jeste sigurno je činjenica da se barel značajno oporavio u odnosu na period iz marta i aprila kada je bio i u negativnoj zoni.

Naftaši su se dodatno ugradili u cenu zbog promene akcize, što su ranije i predvideli  naši sagovornici.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi nedavno bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Državne dažbine, u koje spada i akciza, budući da su u maloprodajnoj ceni goriva zastupljene sa više od 50%, svakako imaju veliki uticaj na krajnju cenu goriva.

Podsetimo, osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva...

Kada od jula krene usklađivanje, država će po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.  Razne dažbine utiču na konačnu cenu, tako da je prilika i da se podsetimo koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli kg

    15. jul 2020 | 11:39

    To je samo zbog izbora bilo jeftino gorivo a sad polako diže cenu i do kraja god ima da vrati sve po starom cene goriva

  • Nenad

    15. jul 2020 | 11:41

    Pa mi smo najbolji u Evropi plate 300 eura a pojedine cene skuplje nego u Evropi

  • Dragan

    15. jul 2020 | 11:45

    Nisam primetio da u okruzenju rastu cene,jos niko ne vraca na staro.Zasto mi vracamo kad imamo jacu ekonomiju od Nemacke.A iskreno ni za 120 dinara dok je bio benzin,nismo imali da sipamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>