• 1

Počelo pobijanje šipova za novi most na Savi kod Šapca: Najizazovniji deo projekta

Najzazovniji deo projekta upravo izgradnja mosta na Savi

  • 1
Zorana Mihajlović

Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović

Radovi na pobijanju šipova za izgradnju novog mosta preko Save od 1,3 kilometra, za autoput i brzu saobraćajnicu Ruma - Šabac - Loznica počeli su danas, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da most treba da bude završen krajem 2022. godine.

Pobijanje šipova je počelo kod mesta Mačvaniski Pričinović na obali Save, a ukupno će biti postavljeno 350 šipova.

Mihajlović je istakla da će građani tog dela Srbije dobiti važnu saobraćajnicu ukupne dužine oko 77 kilometara, na potezu Ruma - Šabac - Loznica i najavila da uskoro treba da počne i gradnja Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, u dužini od 45 kilometara.

- Ovih dana idem po svim gradilištima u Srbiji kako bi dala podršku građevinarima koji i dalje rade, uprkos tome što situacija sa epidemijom nije laka u Srbiji, kao i nigde u svetu - istakla je Mihajlović i zahvalila građevinarima što rade.

Mihajlović je naglasila da je građevinarstvo veoma važno za oporavak srpske ekonomije od posledica epidemije korona virusa.

Napominje da je sada u toku građevinska sezona i da mnogo znači kada se rade veliki projekti, za građevinsku industriju i privredni oporavak zemlje.

Podseća da su radovi na izgradnji autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica počeli krajem prošle godidine i ističe da će to biti najbrža saobaćajna veza sa Republikom Srpskom i BiH.

Kaže da je najzazovniji deo projekta upravo izgradnja mosta na Savi.

Šef projekta Nikola Karadžić iz Koridora Srbije kaže da su počeli radovi za pobijanje šipova sa mačvanske strane i priprema za postavljanje šipova u samoj reci, kao sa sremske strane.

Dodaje da prilazi mosta imaju po 300 i 400 metara i preko same reke da će most biti u dužini od oko 600 metara.

Karadžić ističe da se radovi odvijaju po predviđenoj dinamici i da će biti ukupno pobijeno 350 šipova.

Direktor azerbejdžanske kompanije Azvirt Murat Turkoglu je rekao da je zadovoljstvo raditi u Srbiji i istakao da su mostovi simbol spajanja, prijateljstva i saradnje.

Zahvalio je vladama Srbije i Azerbejdžana što rade na realizaciji sporazuma o Strateškom partnerstvu i posebno na projektima u oblasti infrastrukture.

- Efikasno ćemo uraditi posao, uz poštovanje rokova i primenu najviših standarda - poručio je Turkoglu i dodao da na projektu radi više od 90 srpskih radnika.

Narodni poslanik Boban Birmančević zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije što su ispunili obećanje i što je počela gradnja autoputa i brze saobraćajnice.

- Više ništa neće biti daleko - naglasio je Birmančević.

Šta će sve doneti auto-put?

 

Autoput i brza saobraćajnica će doprineti razvoju Šapca i cele Zapadne Srbije.

Novi most preko Save kod Šapca je najvažniji i najzahtevniji objekat na trasi buduceg autoputa i brze saabracajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Novi most preko Save kod Šapca biće dug ukupno 1,3 kilometra (sa tzv. navoznim rampama) i predstavlja jednu od tri deonice ovog projekta.

Ceo projekat Ruma-Šabac-Loznica vredan je 467,5 miliona evra, a ukupna dužina autoputa i brze saobracajnice je 77 km. Ovaj put važan je ne samo za ovaj kraj, za blizu 600.000 ljudi u Macvanskom i Sremskom okrugu, koje direktno povezuje.

Ovaj put je i najkraća vezu izmedu Beograda i Novog sada sa BiH i Republikom Srpskom preko granicnog prelaza Badovinci (Pavlovica cuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbušnica kod Loznice.

To znaci da ce pomoci povezivanju dve zemlje u svakom smislu, privrednom, poslovnom, turistickom.

Na auto-put i brzu saobracajnicu Ruma-Šabac-Loznica (77 km) nadovezace se Fruškogorski koridor koji cemo takode graditi, koji povezuje Novi Sad i Rumu (45,4 km), što ce ciniti ukupno 122,4 km nove saobracajnice od Novim koridorom od Beograda do Šapca ce se stizati za najviše 40 minuta, a do Loznice za 1 sat i 15 minuta!

Cilj je da do kraja godine počnu radovi i na ostalim deonicama, auto-putu Ruma-Šabac (21 km) i brzoj saobracajnici Šabac-Loznica (oko 55 km) kako bi i taj put imali za nešto više od tri godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>