• 1

Počelo pobijanje šipova za novi most na Savi kod Šapca: Najizazovniji deo projekta

Najzazovniji deo projekta upravo izgradnja mosta na Savi

  • 1
Zorana Mihajlović

Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović

Radovi na pobijanju šipova za izgradnju novog mosta preko Save od 1,3 kilometra, za autoput i brzu saobraćajnicu Ruma - Šabac - Loznica počeli su danas, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da most treba da bude završen krajem 2022. godine.

Pobijanje šipova je počelo kod mesta Mačvaniski Pričinović na obali Save, a ukupno će biti postavljeno 350 šipova.

Mihajlović je istakla da će građani tog dela Srbije dobiti važnu saobraćajnicu ukupne dužine oko 77 kilometara, na potezu Ruma - Šabac - Loznica i najavila da uskoro treba da počne i gradnja Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, u dužini od 45 kilometara.

- Ovih dana idem po svim gradilištima u Srbiji kako bi dala podršku građevinarima koji i dalje rade, uprkos tome što situacija sa epidemijom nije laka u Srbiji, kao i nigde u svetu - istakla je Mihajlović i zahvalila građevinarima što rade.

Mihajlović je naglasila da je građevinarstvo veoma važno za oporavak srpske ekonomije od posledica epidemije korona virusa.

Napominje da je sada u toku građevinska sezona i da mnogo znači kada se rade veliki projekti, za građevinsku industriju i privredni oporavak zemlje.

Podseća da su radovi na izgradnji autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica počeli krajem prošle godidine i ističe da će to biti najbrža saobaćajna veza sa Republikom Srpskom i BiH.

Kaže da je najzazovniji deo projekta upravo izgradnja mosta na Savi.

Šef projekta Nikola Karadžić iz Koridora Srbije kaže da su počeli radovi za pobijanje šipova sa mačvanske strane i priprema za postavljanje šipova u samoj reci, kao sa sremske strane.

Dodaje da prilazi mosta imaju po 300 i 400 metara i preko same reke da će most biti u dužini od oko 600 metara.

Karadžić ističe da se radovi odvijaju po predviđenoj dinamici i da će biti ukupno pobijeno 350 šipova.

Direktor azerbejdžanske kompanije Azvirt Murat Turkoglu je rekao da je zadovoljstvo raditi u Srbiji i istakao da su mostovi simbol spajanja, prijateljstva i saradnje.

Zahvalio je vladama Srbije i Azerbejdžana što rade na realizaciji sporazuma o Strateškom partnerstvu i posebno na projektima u oblasti infrastrukture.

- Efikasno ćemo uraditi posao, uz poštovanje rokova i primenu najviših standarda - poručio je Turkoglu i dodao da na projektu radi više od 90 srpskih radnika.

Narodni poslanik Boban Birmančević zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije što su ispunili obećanje i što je počela gradnja autoputa i brze saobraćajnice.

- Više ništa neće biti daleko - naglasio je Birmančević.

Šta će sve doneti auto-put?

Autoput i brza saobraćajnica će doprineti razvoju Šapca i cele Zapadne Srbije.

Novi most preko Save kod Šapca je najvažniji i najzahtevniji objekat na trasi buduceg autoputa i brze saabracajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Novi most preko Save kod Šapca biće dug ukupno 1,3 kilometra (sa tzv. navoznim rampama) i predstavlja jednu od tri deonice ovog projekta.

Ceo projekat Ruma-Šabac-Loznica vredan je 467,5 miliona evra, a ukupna dužina autoputa i brze saobracajnice je 77 km. Ovaj put važan je ne samo za ovaj kraj, za blizu 600.000 ljudi u Macvanskom i Sremskom okrugu, koje direktno povezuje.

Ovaj put je i najkraća vezu izmedu Beograda i Novog sada sa BiH i Republikom Srpskom preko granicnog prelaza Badovinci (Pavlovica cuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbušnica kod Loznice.

To znaci da ce pomoci povezivanju dve zemlje u svakom smislu, privrednom, poslovnom, turistickom.

Na auto-put i brzu saobracajnicu Ruma-Šabac-Loznica (77 km) nadovezace se Fruškogorski koridor koji cemo takode graditi, koji povezuje Novi Sad i Rumu (45,4 km), što ce ciniti ukupno 122,4 km nove saobracajnice od Novim koridorom od Beograda do Šapca ce se stizati za najviše 40 minuta, a do Loznice za 1 sat i 15 minuta!

Cilj je da do kraja godine počnu radovi i na ostalim deonicama, auto-putu Ruma-Šabac (21 km) i brzoj saobracajnici Šabac-Loznica (oko 55 km) kako bi i taj put imali za nešto više od tri godine.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke