• 2

Loše vesti od evropskih bankara: Neće više biti tako lako da se podigne kredit

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pala u drugom tromesečju

  • 2
biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Kompanije u evrozoni relativno su lako dobijale kredite u drugom tromesečju zahvaljujući državnim garancijama ali banke očekuju da će u trećem tromesečju pooštriti uslove kreditiranja, pokazuje istraživanje Evropske centralne banke.

Korona kriza je zatvorila veliki deo privrede u evrozoni pa su se kompanije pojačano oslanjale na bankarske kredite kako bi ostale likvidne a banke su nastavile da ih snabdevaju novcem uz ključnu podršku programa državnih garancija.

- U trećem tromesečju 2020. banke očekuju da će, u celini gledano, pooštriti standarde kreditiranja kompanija, što je, kako se navodi, povezano s očekivanim ukidanjem državnih garancija u nekim velikim članicama evrozone - sažima ECB rezultate istraživanja.

Za potrebe tromesečnog istraživanja ECB je u periodu od 5. do 23. juna anketirao 144 banke, u vreme kada su vlade postupno počele da ublažavaju mere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo snažno porasla u drugom tromesečju, dosegnuvši najviši nivo otkada je ECB 2003. godine počeo da objavljuje istraživanje. U trećem tromesečju njen rast trebalo bi da bude nešto slabiji, procenjuju banke.

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pak pala u drugom tromesečju i banke su pooštrile standarde za njihovu dodelu. U trećem tromesečju očekuju nastavak tog trenda i oporavak potražnje.

ECB je, podsetimo, već spustila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i uvela krizni program kupovine imovine kako bi osigurala likvidnost. Bankama je ponudila izuzetno povoljne kredite kako bi osigurala nastavak kreditiranja realne privrede u krizi.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    Samo kes ispod slamarice je siguran. Banke su propast !!!

  • Ja

    Hahahahahahaahhahahahahahahaahhahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahsha na zalost ni za televizor ne smem da rizikujem

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke