• 0
 ≫ 

Evropske zemlje smanjile PDV za turizam, ali jedna zemlja najviše - na samo 1%

 ≫ 

Turska je za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donela odluku da PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam bude smanjen na samo jedan odsto

  • 0
Gde sve možemo da očekujemo poskupljenje?

Foto: Pixabay

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije korone, 11 evropskih zemalja odlučilo je da privremeno smanji PDV na turističke usluge.

Kako je objavilo Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata (HOTREC), na tu meru su se, pored ostalih, odlučile Turska i Grčka.

Među zemljama koje su smanjile PDV na turističke usluge, međutim, nema Hrvatske, navodi portal Novac. hr.

Turska je za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donela odluku da PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam bude smanjen na samo jedan odsto, što je najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Grčka je odlučila da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 odsto, a za hotelijere sa 13 na samo pet odsto.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dve stope - 25 i 13 odsto, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>