• 50

Mali: Možemo da spasavamo ili održavamo, ali za ekonomiju je jedino rešenje - vakcina

"Činjenica je da je dugoročno rešenje i za svetsku i za našu ekonomiju, vakcina", rekao je Mali i naveo da se sa novim budžetom radi i na pripremi novih mera za privredu

  • 50
Siniša Mali, budžet, evri

Foto-montaža: Tanjug/Sava Radovanović, Shutterstock

- Jesu ljudi ostali bez posla u prethodnom periodu, ali ima i novootvorenih radnih mesta. Izbegli smo najcrnji scenario. Sada treba biti pametan - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ne očekuje, kako je naveo gostujući na RTS, velike posledice na tržištu rada, upravo zbog mera koje su sprovedene.

- Ukoliko dobijemo vakcinu, kao što je juče najavio predsednik Srbije (Aleksandaar Vučić) to je najvažnije rešenje, sve ostalo možemo da spasavamo, održavamo. Ipak, vakcina je jedino rešenje, i u svetu i kod nas. To je činjenica - istakao je Mali.

Priliv od PDV-a veći 10 odsto

 

Mali je rekao i da se uveliko priprema budžet za sledeću godinu, i da će biti spreman u oktobru.

- Trenutno se radi istraživanje sprovedenih mera. Sada znamo kakva su iskustva, videćemo kako je koji sektor pogođen, čujem poslednjih dana "biće ovako, ili onako", ali treba gledati sveoobuhvatno - rekao je Mali i otkrio da su stigli podaci o PDV, i da je njegov ukupan priliv 51 milijardu dinara, "10 odsto više nego što smo očekivali".

Kako je naveo, reč je o istraživanju koje se sprovodi sa PKS i Zavodom za statistiku a u kojem više od 1.000 preduzeća učestvuje.

- Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo videti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umesto da predviđamo, imamo bazu podataka - rekao je ministar.

- Akcize se plaćaju na vreme, nemamo probleme sa likvidnošću - rekao je.

Na konkretno pitanje da li će onda biti novca za nove mere, ministar je odgovorio da mora da se sačeka da se sagledaju svi aspekti, i da "ćemo naravno podržati našu privredu".

- Želja mi je da pripremimo budžet za sledeću godinu, pitanje da li ću ostati ministar, nije za mene - naveo je na pitanje da li ostaje ministar u novoj vladi.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    16. jul 2020 | 09:58

    Vakcinisi se ti i tvoja porodica, a nas ostavite na miru, sta je sledeće vakcina protiv komaraca???

  • Milan

    16. jul 2020 | 09:18

    Vakciniši ti svoje nadraže i sebe

  • ZUM

    16. jul 2020 | 08:43

    Prvo Vi da se VAKCINISETE, sto putujete po zapadu, i egzotičnim destinacijama, a mi seljaci imamo vakcinu, rakicu i ljutu papricicu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>