• 2

Lakši uslovi za penzionisanje: U Crnoj Gori muškarci u penziju sa 66, žene sa 64 godine

Rasprava i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog meseca

  • 2
Penzioneri Foto: Shutterstock

Vlada i predstavnici sindikata u Crnoj Gori usaglasili su izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojima je predviđeno da će svi koji su penzioneri od januara ove godine imati pravo da im se penzije obračunaju na osnovu novih zakonskih rešenja, što znači retroaktivnu primenu zakona, pišu Vijesti.

To je saopšteno iz Unije slobodnih sindikata (USS) nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Kao najznačajnije benefite koje donosi ovaj zakon ističemo - smanjenje starosne granice na 66 godina za muškarce, odnosno 64 godine za žene; da se iz osnovice za obračun penzije izuzima ¼ nevezanih, najnepovoljnijih godina osiguranika; novu formulu za usklađivanje aktuelnih penzija; povećanje najniže penzije na 145 eura... Posebno ističemo da će svi koji su od 1. januara 2020. godine ostvarili pravo na penziju imati mogućnost podnošenja zahteva za ponovno određivanje penzije primenom novog Zakona, s tim što će se novi iznos penzije određivati počev od dana kada je osiguranik ostvario pravo na penziju - saopšteno je iz USS.

Kako se dodaje, predlog zakona će narednih dana biti formalno procesuiran, odnosno, biće utvrđen u Vladi i poslat Skupštini na usvajanje.

- Rasprava i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog meseca, zavisno od programa rada Skupštine. Time se potvrđuje ispravnost stava rukovodstva USS koje je, u pregovorima o ovom zakonu, verovalo u kompromis postignut sa predstavicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade i dalo prednost socijalnom dijalogu - navodi se u saopštenju.

USS navodi da je od suštinskog značaja da će izmene i dopune Zakona PIO biti usvojene u ispregovaranoj formi, na koji način će se znatno poboljšati položaj budućih penzionera, a donekle i položaj najugroženije kategorije penzionera.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. jul 2020 | 11:52

    ХАХАХАХА, је л' их неко обавестио да се у пензију иде ПОСЛЕ РАДА?... Свака част женама...

  • CG

    16. jul 2020 | 10:47

    Svaka cast Crnogorci,tako se to radi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>