• 31

Nova pomoć države privredi: O čemu se razmišlja u Vladi

"Tenutno se sprovodi detaljna analiza poslovanja preduzeća u našoj zemlji kako bi se ustanovilo koje su potrebe privrede u narednom periodu", rekao je resorni ministar

  • 31
Sinisa Mali, pomoc drzave, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija je ocenio da Srbija nije usamljeno ostrvo, te da uspešnost naše ekonomije zavisi i od dešavanja u svetu, posebno po pitanju rešavanja problema epidemije virusa korona. Ipak, država će podržati privredu i raditi na pripremi novog paketa mera, najavio je on. Za to je potrebno, istakao je, da se uradi presek efekta trenutnih mera.

-Neophodno je da pratimo šta se dešava sa zdravstvom, sa epidemiološkom situacijom. Ukoliko dobijemo vakcinu, o čemu je govorio i predsednik Vučić, i ako se to uradi na pravi način, to je onda najveće dostignuće, dugoročno i jedino rešenje za našu ekonomiju. To je činjenica - rekao je Siniša Mali govoreći o efektima sprovedenih mera i pripremanju novih.

Na konkretno pitanje da li će onda biti novca za nove mere, ministar je odgovorio da mora da se sačeka da se sagledaju svi aspekti, i da "ćemo naravno podržati našu privredu".

- Nisam sklon da izlazim s velikim obećanjima. Dajte sada da vidimo gde stojimo u ovom trenutku i ono što je sigurno sa ovakvim stanjem u budžetu naravno da ćemo podržati našu privredu - ocenjuje ministar.

Novi paket mera kojima bi država pomogla temeljiće se na analizi probleme sa kojima se suočavaju privrednici.

Mali je najavio da se zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku trenutno sprovodi najveće istraživanje, u kojem učestvuje preko 1.000 preduzeća o tome kako su sprovedene dosadašnje mere.

- Želimo da utvrdimo koji su sektori više pogođeni, kakvi su planovi preduzeća, koji su njihovi izazovi i na osnovu toga ćemo reagovati sa odgovarajućom podrškom - 

On je naveo da je uveliko u toku priprema budžeta za 2021. godinu u kojem će takođe biti olakšica za privredu.

- Mi smo još prošle nedelje poslali instrukcije svim budžetskim korisnicima i očekujemo da će do 1. septembra dostaviti koje su njihove potrebe, ciljevi, ideje. Tako ćemo ispuniti budžetski kalendar, da već u oktobru budžet bude spreman za usvajanje - rekao je Mali i zaključio da je cilj da se Srbija u što kraćem roku vrati na stazu uspeha sa početka godine.

To praktično znači da će se raditi na sektorskim merama, posle rezultata istraživanja o efektima mera, a kako se čini, to se poklapa sa istekom trenutno važećih, odnosno predavanjem budžeta na usvajanje, u kome se očekuje takođe određeni set mera. Preciznije, krajem oktobra. 

Podsetimo, prethodnih dana i nedelja, predstavnici privrede su apelovali da su potrebne dodatne mere za najugroženije industrije, međutim, više puta, predstavnici vlade su istakli da država neće imati novac da "vadi iz ćupa", te i da će se tražiti najadekvatnije rešenje.

Činjenica je da je dugoročno rešenje i za svetsku i za našu ekonomiju, vakcina, rekao je Mali i naveo da se sa novim budžetom radi i na pripremi novih mera za privredu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    Videcete koliko ce ljudi da dobije otkaze u Oktobru, ili pre. Pa sta vam je?? Svaki kol3ga koji ima radnju se bori kao lav, ali kako kad nema prometa. Ko je lud da uzima kredit za plate za dva tri meseca i svakako ostane bez kuce i firme , ili slicno. Privatnici su u kanalu vec sad!!!

  • ?

    Otkud nama tolike pare

  • Privrednik u problemu

    Prvi paket vladinih mera tek sad uvidjamo koliko je dobrodosao, mislim da dva minimalac do nove godine bi bila idealna za drugi paket. Tad bi neverne Tome trebale u rupu da se sakriju a vlada da demantuje da se sve radilo zbog izbora.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke