• 31

Nova pomoć države privredi: O čemu se razmišlja u Vladi

"Tenutno se sprovodi detaljna analiza poslovanja preduzeća u našoj zemlji kako bi se ustanovilo koje su potrebe privrede u narednom periodu", rekao je resorni ministar

  • 31
Sinisa Mali, pomoc drzave, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija je ocenio da Srbija nije usamljeno ostrvo, te da uspešnost naše ekonomije zavisi i od dešavanja u svetu, posebno po pitanju rešavanja problema epidemije virusa korona. Ipak, država će podržati privredu i raditi na pripremi novog paketa mera, najavio je on. Za to je potrebno, istakao je, da se uradi presek efekta trenutnih mera.

-Neophodno je da pratimo šta se dešava sa zdravstvom, sa epidemiološkom situacijom. Ukoliko dobijemo vakcinu, o čemu je govorio i predsednik Vučić, i ako se to uradi na pravi način, to je onda najveće dostignuće, dugoročno i jedino rešenje za našu ekonomiju. To je činjenica - rekao je Siniša Mali govoreći o efektima sprovedenih mera i pripremanju novih.

Na konkretno pitanje da li će onda biti novca za nove mere, ministar je odgovorio da mora da se sačeka da se sagledaju svi aspekti, i da "ćemo naravno podržati našu privredu".

- Nisam sklon da izlazim s velikim obećanjima. Dajte sada da vidimo gde stojimo u ovom trenutku i ono što je sigurno sa ovakvim stanjem u budžetu naravno da ćemo podržati našu privredu - ocenjuje ministar.

Novi paket mera kojima bi država pomogla temeljiće se na analizi probleme sa kojima se suočavaju privrednici.

Mali je najavio da se zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku trenutno sprovodi najveće istraživanje, u kojem učestvuje preko 1.000 preduzeća o tome kako su sprovedene dosadašnje mere.

- Želimo da utvrdimo koji su sektori više pogođeni, kakvi su planovi preduzeća, koji su njihovi izazovi i na osnovu toga ćemo reagovati sa odgovarajućom podrškom - 

On je naveo da je uveliko u toku priprema budžeta za 2021. godinu u kojem će takođe biti olakšica za privredu.

- Mi smo još prošle nedelje poslali instrukcije svim budžetskim korisnicima i očekujemo da će do 1. septembra dostaviti koje su njihove potrebe, ciljevi, ideje. Tako ćemo ispuniti budžetski kalendar, da već u oktobru budžet bude spreman za usvajanje - rekao je Mali i zaključio da je cilj da se Srbija u što kraćem roku vrati na stazu uspeha sa početka godine.

To praktično znači da će se raditi na sektorskim merama, posle rezultata istraživanja o efektima mera, a kako se čini, to se poklapa sa istekom trenutno važećih, odnosno predavanjem budžeta na usvajanje, u kome se očekuje takođe određeni set mera. Preciznije, krajem oktobra. 

Podsetimo, prethodnih dana i nedelja, predstavnici privrede su apelovali da su potrebne dodatne mere za najugroženije industrije, međutim, više puta, predstavnici vlade su istakli da država neće imati novac da "vadi iz ćupa", te i da će se tražiti najadekvatnije rešenje.

Činjenica je da je dugoročno rešenje i za svetsku i za našu ekonomiju, vakcina, rekao je Mali i naveo da se sa novim budžetom radi i na pripremi novih mera za privredu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    16. jul 2020 | 13:30

    Podrzati opet privredu i privatnike!!!! Inace je narod nadrljao...

  • Lepa

    16. jul 2020 | 16:28

    A da malo i privrednicineštorade i osmislea ne samo daj državo,daj.Štaje biznismeni.Prodajite kola,vile,smanjite račune u kafanama,odreknite se starleta,pevaljki,bahanalija,.Ajde ideje na sto.Mali care,nedaj pare

  • Grunf

    16. jul 2020 | 13:45

    Ako ne bude na jesen ponovo 3 minimalca, spasa nam nema. Barem nama malim preduzetnicima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>