• 10

Šta posle ocene da je Srbija najbolja u Evropi? Kako zadržati stope rasta

Srbija 2013. i 2014. godine bila skoro pred bankrotom, podseća ministar

  • 10
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Srbija zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici ostvarila rast od pet odsto u prvom kvartalu, što je potvrđeno i u najnovijem izveštaju Evropske komisije (EК).

- Stopa rasta našeg BDP-a, naše privrede, naše ekonomije u prvom kvartalu je 5 odsto, ubedljivo najveća ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. To je istorijski uspeh, ali i više od toga, jer prvi kvartal uključuje i mart mesec kada smo imali vanredno stanje zbog virusa korona. Da nije bilo vanrednog stanja, sigurno bi prvi kvartal bio najuspešniji kvartal ikada - rekao je Mali za Pink.

Ministar finansija je podsetio da je Srbija 2013. i 2014. godine bila skoro pred bankrotom, ali da su pokrenute teške mere finansijske konsolidacije.

- Rekli smo da moramo da prođemo kroz fiskalnu konsolidaciju, da ćemo štedeti svaki dinar, ulagati u prave stvari, promeniti imidž Srbije i imati visoke stope rasta - rekao je Mali i dodao da poslednji kvartal prošle godine kada je stopa rasta bila 6,2 odsto i prvi kvartal 2020. kada je ostvaren rezultat od pet odsto upravo pokazuje koliko je ta politika bila odgovorna i ispravna.

On je naveo da svi pokazatelji međunarodnih finansijskih organizacija govore da će do kraja godine Srbija zadržati najbolji rezutat u Evropi.

- Imamo dobre pokazatelje. Pre dva dana je bio 15. u mesecu kada pristižu prilivi od PDV-a. Očekivali smo 45,5 milijardi dinara a ostvarili smo 50,1 milijardu, što je za 4,6 milijardi dinara veći priliv od planiranog. U toj strukturi priliva je domaći PDV, dakle prihod od domaćih privrednih aktivnosti, razmene dobara i usluga. To govori da privreda raste i da dobro radi u ovom trenutku. Takođe, drago mi je i da je prihod od akciza po planu - 19 milijardi dinara - rekao je Mali.

Ministar finansija je objasnio da su to konkretni pokazatelji koji nam govore da se srpska ekonomija oporavlja ili da radi uprkos izazovima.

- Ja sam optimista. Mislim da je vakcina protiv virusa korona do kraja godine, što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, najvažnija stvar koja može da pomogne u rešavanju svih ekonomskih problema. Imate strah od ljudi da troše, jer se plaše šta će se dešavati, a vakcinom tog straha neće biti. To su nove mogućnosti za dodatne investicije, za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta i to nećemo propustiti - rekao je on.

"Radimo istraživanje u kome učestvuje više od 1000 firmi"

Aleksadnar Vucic

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mali je podsetio i da je u toku ozbiljno istraživanje koje se sprovodi sa Privrednom komorom Srbije (PКS) i Zavodom za statistiku, u kojem učestvuje preko hiljadu preduzeća.

- Do 10. avgusta imaćemo rezultate istraživanja. Mi ćemo nakon toga da ih analiziramo, kako bismo eventualno mogli da reagujemo na jesen. Važno je da imamo činjenice na stolu. Da sednemo da vidimo kakve su mogućnosti budžeta i kakve su realne potrebe privrede, u kojim sektorima, koji je najveći potencijal rasta - rekao je on i dodao da je država pokazala da je odgovorna, da je reagovala na vreme merama za sprečavanje posledica virusa korona u ukupnom iznosu od 5,1 milijardi evra.

Zaključno sa julom, objasnio je Mali, država je izdvojila 278 milijardi dinara, odnosno 2,3 milijardi evra za uplatu minimalne zarade, jednokratnu pomoć građanima i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa. On je dodao da država ispunjava svako obećanje koje je dala, te da je važno da privrednici znaju da mogu da se oslone na Srbiju.

Ministar je primetio da se ekonomija menja u celom svetu i ocenio da je neophodno da se i naša privreda prilagođava nastalim okolnostima, da ulaže u inovacije, u znanje.

- Velika je odgovornost države. Treba na svaki način da smanjujemo opterećenja za građanje, da poboljšavamo efikasnost rada Uprave, jer sve može da bude onlajn - od poreskih prijava, poreskih rešenja, izvoda. Treba da nastavimo tim putem, a država mora da nastavi da investira. Moramo da podstaknemo rast BDP-a i da privučemo investicije, da ulažemo u puteve, da gradimo škole, bolnice, da ulažemo vodovod i kanalizaciju - rekao je Mali.

On je istakao da „Srbija 2025“ ostaje ključni program i naveo da će se novac iz budžeta ulagati u radove, kako bi se država razvijala, čime će se privući još više investicija.

Video: Siniša Mali: Srbija je najbolja u Evropi!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOSC

    A realan život ispod nivoa Afrike...

  • Čiča

    Oduzmite gas. Preteći ćemo i Kinu.

  • Gox

    Možda rast najveći corone,eventualno struje i cigareta.Mi smo crna rupa evrope!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke