• 0

Neumoljivi procenti: Broj putnika na aerodromu "Nikola Tesla" manji za 94,6 odsto

Posledice po poslovanje biće dugoročne

  • 0
Aerodrom Nikola Tesla. Beogradski aerodrom, pripreme, zgrada, ilustracija Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Aerodrom Nikola Tesla. Beogradski aerodrom, pripreme Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Broj putnika na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu broj putnika je bio niži za 88,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je kompanija Vinci Airports koja upravlja beogradskim aerodromom.

Generalni direktor kompanije Belgrade Airport Fransoa Berizo kaže da je aviosaobraćaj na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija pandemijom korona virusa, zbog čega je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano.

Dodaje da će posledice po poslovanje biti dugoročne.

- Tokom juna, aviokompanije su sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije, od više od 100 destinacija koliko je uobičajeno u ovom periodu. Do sredine jula, obnovljeni su letovi ka dodatne 23 destinacije, ali se situacija menja svakodnevno -

Ističe da je beogradski aerodrom u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i aviokompanija.

Od kada je, navodi, 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog aviosaobraćaja, na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju aviokompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih.

- Ključni zadatak je, da zajedno sa aviokompanijama, vratimo poverenje putnika u letenje. Nadamo se da će se, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i međunarodnih i domaćih propisa, putovanje u doglednoj budućnosti ponovo donekle normalizovati - rekao je Berizo.

Kompanija Vinci Airports, matična grupacija kompanije Belgrade Airport koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla Beograd, predstavila je rezultate saobraćaja za drugi kvartal (april, maj i jun).

Cela mreža beleži gubitke

Avionski let Foto: Pixabay

Kako je navedeno u saopštenju, ograničenja putovanja koje su mnoge zemlje uvele, uključujući strogo zatvaranje odnosno izolaciju stanovništva, zatvaranje granica i karantin, prouzrokovale su u drugom kvartalu gotovo potpuni prekid operacija širom aerodroma unutar mreže VINCI Airports.

Broj putnika u aprilu i maju opao je za gotovo 98 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Celokupno gledano, sa ukupno 2,4 miliona putnika opsluženih na 45 aerodroma u mreži VINCI Airports, broj putnika u drugom kvartalu 2020. godine smanjen je za 96,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine.

Kompanija VINCI Airports, kao vodeći privatni aerodromski operater u svetu, upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama

U saradnji sa preko 250 aviokompanija, mreža aerodroma kojima upravlja kompanija VINCI Airports opslužila je 255 miliona putnika u 2019. godini.

Kompanija je u 2019. imala godišnji prihod iz delatnosti kojima upravlja od 4,9 milijardi evra, a konsolidovani prihod 2,6 milijardi evra.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>