• 1

Već 12h traju pregovori o bužetu i fondu za oporavak Evrope: Umesto da je bliže, dogovor sve dalji

Mišljenja o velični fonda za oporavak su znatno različita

  • 1
Rome, Rim, Italija, korona virus, mere

Foto: Tanjug/AP

Lideri EU 27 već punih 12 sati zasedaju na samitu u Briselu u pokušaju da se dogovore oko predstoječeg sedmogodišnjeg budžeta i fonda za oporavak EU od posledica krize COVID-19.

Prvi neposredni sastanak lidera EU 27 posle pet meseci pauze zbog mera za suzbijanje širenje epidemije korona virusa, počeo je jutros u 10 časova i još traje u Briselu.

EU lideri su trenutno na večeri koja je organizovana nakon dve plenarne sesije i mnoštva sastanka u različitim formatima.

Pre večere, oglasio se češki premijer Andraj Babiš koje je ocenio da umesto da se približavaju dogovoru, lideri su sve dalje od kompromisa.

- Mišljenja o velični fonda za oporavak su znatno različita. Videćemo da li će biti dogovora danas, pre mislim da neće - poručio je Babiš.

Na dnevnom redu samita je predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji je predložio budžet EU od 1.074 milijarde evra za period od 2021. do 2027. i Instrument za oporavak od 750 miljardi evra.

Koplja unutar EU se u velikoj meri lome oko veličine, uslova i otplate sredstava iz instrumenta za oporavak koji bi trebalo da bude zasnovan na pozajmljivanju EU na svetskim tržištima.

Iz Brisela pozivaju EU lidere na brz dogovor ukazujući na presudnu potrebu stavljanja fonda za oporavak na raspolaganje zemljama članicama kako bi se sanirale posledice krize COVID-19 koju u EU vide kao najveću krizu od njenog nastanka.

Predviđeno je da samit u Briselu traje dva dana, a da se po potrebi produži i na nedelju, 19. jul.

U slučaju nepostizanja dogovora, predvđen je i još jedan samit 27. i 28. jula u Briselu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 04462

    Kakvi odgovor svako gleda sebe. Kakva Europa ona je kao komunisam. Zrvenu Sastavau OD moskve. Stavio su Brüssel

    0
    0

    Podelite komentar

Google preporuke